Υποφέρετε από έντονο πόνο στο γόνατο; Δεν μπορείτε να λυγίσετε το γόνατό σας ή να ανεβείτε και να κατεβείτε με ευκολία τις σκάλες;
Το γόνατο είναι μια από τις πιο περίπλοκες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, η οποία δέχεται καθημερινά έντονη πίεση, αφού συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις – κάθισμα, γονάτισμα, ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, κλπ.
Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της καταπόνησης στη συγκεκριμένη άρθρωση, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ένας από τους πιο συχνούς πόνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος.
Σκεφτείτε, λοιπόν, όλες τις δραστηριότητες που επιλέγετε να κάνετε μέσα στη μέρα, από την πιο απλή μέχρι την πιο σύνθετη. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, τα γόνατα επιβαρύνονται και πιέζονται.
Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμούς, φλεγμονές, χρόνιες παθήσεις, έντονες αθλητικές δραστηριότητες ή να είναι αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης.
Για την αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο, συμβουλευτείτε έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό, όπως ο Δρ. Γρανίτσας, ο οποίος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον πόνο με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Ανατομία του Γόνατος
- Μηριαίο Οστό: Το μηριαίο οστό αποτελεί το μεγαλύτερο οστό του ανθρώπινου σώματος.
- Κνήμη: Η κνήμη είναι το οστό στο οποίο στηρίζεται ο μηρός.
- Περόνη: Η περόνη έχει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του γόνατος – είναι το οστό που βρίσκεται στην έξω πλευρά του οστού της κνήμης και κρατάει σταθερό το γόνατο και τον αστράγαλο.
- Επιγονατίδα: Η επιγονατίδα είναι το οστό που βρίσκεται μπροστά από την κνήμη και το μηριαίο οστό.
- Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΠΧΣ) / Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ): Βρίσκονται στο κέντρο του γόνατος (μέσα στην άρθρωση) δημιουργώντας ένα Χ. Ο πρόσθιος χιαστός αποτελεί τον βασικότερο στροφικό σταθεροποιητή του γόνατος. Είναι αυτός που τραυματίζεται πιο συχνά, κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο οπίσθιος χιαστός αποτελεί τον κυριότερο γραμμικό σταθεροποιητή του γόνατος και συχνά τραυματίζεται σε τροχαία ατυχήματα.
- Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος / Έξω Πλάγιος Σύνδεσμος: Οι πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται στα πλάγια, στην έσω και την έξω πλευρά της άρθρωσης του γόνατος. Την έσω μεριά του γόνατος σταθεροποιεί ο έσω πλάγιος σύνδεσμος, ενώ την έξω μεριά του γόνατος σταθεροποιεί ο έξω πλάγιος σύνδεσμος.
- Τετρακέφαλος: Είναι ένας από τους πιο δυνατούς μυς του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από 4 μυϊκές κεφαλές και εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Στόχος του είναι η έκταση του γόνατος.
- Οπίσθιοι Μηριαίοι (δικέφαλο μηριαίος, ισχνός, ημιτενοντώδης, ημιυμενώδης): Βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού. Στόχος τους είναι η κάμψη του γόνατος.
- Τένοντες: Αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και στόχος τους είναι να μεταφέρουν τη δράση των μυών στα οστά.
Πιθανά Αίτια & Προβλήματα
Σε γενικές γραμμές, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε πρόσφατους τραυματισμούς, φλεγμονές, έντονες αθλητικές δραστηριότητες ή σε σημάδια γήρανσης.
Επιπρόσθετα, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις, όπως:
- Ρήξη Μηνίσκου: Προκαλείται από απότομες κινήσεις. Πόνος, πρήξιμο και αδυναμία κίνησης του γόνατος είναι μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.
- Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου: Προκαλείται από χτυπήματα στο γόνατο ή από από μια ξαφνική συστροφή του γόνατος. Πόνος, πρήξιμο, αστάθεια και δυσκολία στο περπάτημα είναι τα κύρια συμπτώματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.
- Αρθρίτιδα Γόνατος: Προκαλείται όταν ο χόνδρος της άρθρωσης του γόνατος υφίσταται φθορά. Πόνος και δυσκολία στην κίνηση είναι τα κύρια συμπτώματα. Συνήθως, συμβαίνει σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ μερικές φορές, προκύπτει και από κάποιον τραυματισμό.
- Τενοντίτιδα: Είναι αποτέλεσμα φλεγμονής των τενόντων γύρω από το γόνατο.
- Χονδροπάθεια: Εμφανίζεται κυρίως στην επιγονατίδα και οφείλεται στην λέπτυνση και φθορά του χόνδρου. Οι ασθενείς με χονδροπάθεια υποφέρουν από πόνο στο πρόσθιο τμήμα του γόνατος, ο οποίος επιδεινώνεται κατά το ανέβασμα και κατέβασμα σκαλοπατιών.
- Σύνδρομο Λαγονοκνημιαίας Ταινίας: Πρόκειται για μία φλεγμονή της λαγονοκνημιαίας ταινίας – ενός μεγάλου μυ που καταλήγει στο γόνατο. Εμφανίζεται κυρίως σε δρομείς.
Ηλικία και Πόνος Γόνατος
Ο πόνος στο γόνατο είναι ένας από τους πιο συχνούς πόνους που όλοι μας μπορούμε να αισθανθούμε, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο, αφού τις περισσότερες φορές θεωρείται ένα από τα κυριότερα αίτια για την εμφάνιση πόνου στο γόνατο, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στη διάγνωση του πόνου αυτού.
Για παράδειγμα, στις νεαρές κυρίως ηλικίες, ο πόνος στο γόνατο εμφανίζεται ξαφνικά και οφείλεται σε κάποιο τραυματισμό κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή χειρονακτικών εργασιών.
Επίσης, στην προεφηβική και εφηβική ηλικία, ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις, όπως η οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος.
Σε αυτή την περίπτωση ο πόνος εντοπίζεται κάτω από την επιγονατίδα, στο κνημιαίο κύρτωμα, με τον πόνο να είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες, μετά τα 50, ο πόνος στο γόνατο επιδεινώνεται σταδιακά και οφείλεται σε βλάβες χρόνιας καταπόνησης ή γήρανσης των ιστών.
Με απλά λόγια, ο πόνος είναι κυρίως αρθριτικός. Όταν ο ασθενής δηλαδή προσπαθήσει να κινηθεί ή να περπατήσει, ο πόνος αυξάνεται και γίνεται πιο έντονος. Στη συνεχεία βελτιώνεται, ενώ με την υπερβολική κόπωση επανέρχεται.
Ανεξαρτήτως ηλικίας, ένας τραυματισμός κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων είναι αρκετός για να προκαλέσει βλάβη στους μηνίσκους ή στους συνδέσμους.
Αν ο τραυματισμός είναι πρόσφατος, συνήθως υπάρχει υγρό μέσα στο γόνατο. Σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πόνο και οίδημα στο γόνατο, μια παρακέντηση μπορεί να δείξει και την φύση της βλάβης.
Εάν το υγρό είναι διαυγές, ο ασθενής πιθανόν να έχει υποστεί ρήξη μηνίσκου, εάν μαζί με το υγρό υπάρχει αίμα, ο ασθενής πιθανόν να έχει υποστεί κάταγμα ή ρήξη του πρόσθιου χιαστού.
Πως Γίνεται Η Σωστή Διάγνωση Για Πόνο Στο Γόνατο;
Αν ο πόνος στο γόνατο είναι έντονος ή επίμονος, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό.
Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για τη διάγνωση, λοιπόν, ο ορθοπεδικός θα προχωρήσει σε μια απλή φυσική εξέταση της περιοχής, αφού πρώτα ενημερωθεί πλήρως για το ιατρικό ιστορικό του ασθενή.
Για μια ολοκληρωμένη εικόνα, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές εξετάσεις), απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, ή μαγνητική τομογραφία), ή/και υπέρηχο.
Έχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ο γιατρός θα ενημερώσει τον ασθενή σχετικά με την αιτία του πόνου και τον βαθμό του προβλήματος, προτείνοντας την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης.
Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για παιδί εφηβικής ή προ-εφηβικής ηλικίας με έντονο πόνο στο κάτω μέρος της επιγονατίδος, στο άνω σημείο της κνήμης, τότε ο πόνος πιθανόν να οφείλεται σε οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος.
Εάν υπάρχει υγρό μέσα στο γόνατο μετά από τραυματισμό σε άτομα κάτω των 50 ετών, τότε ο πόνος πιθανόν να οφείλεται σε ρήξη μηνίσκου, χιαστού η μικρού κατάγματος.
Σε πιο μεγάλες ηλικίες, όταν η κλινική εξέταση δείχνει ανώμαλη κίνηση του γόνατος, σε συνδυασμό με αστάθεια και διαταραχή του άξονος, τότε ο πόνος μπορεί να οφείλεται σε αρθρίτιδα.
Εάν ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του μηνίσκου ή του χιαστού, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, σε αντίθεση με τις παραπάνω περιπτώσεις, όπου η διάγνωση μπορεί να γίνει με μια απλή ακτινογραφία γόνατος.
Ποια Είναι Τα Ανησυχητικά Σημάδια;
Ο πόνος στο γόνατο διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, αφού ο βαθμός του πόνου έχει να κάνει με την περιοχή που πλήττεται. Παρόλα αυτά, ακόμα κι ένας μικρός ερεθισμός σε οποιοδήποτε σημείο του γόνατος είναι ανησυχητικός, αφού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κινητικότητα του ασθενή.
Πόνος Στο Μπροστά Και Πάνω Μέρος του Γόνατος
Ο πόνος στο μπροστά και στο πάνω μέρος του γόνατος μπορεί να οφείλεται σε τενοντίτιδα τετρακεφάλου ή αρθρίτιδα της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.
Η τενοντίτιδα τετρακεφάλου εμφανίζεται μετά από φλεγμονή στον τένοντα, ο οποίος ατροφεί σταδιακά, προκαλόντας και μικρές ρήξεις.
Η πάθηση αυτή είναι συχνά αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενων κινήσεων, όπως το άλμα ή το γονάτισμα. Μέσω αυτής δημιουργούνται ρήξεις στον τένοντα, ενώ ο ασθενής υποφέρει από οξύ πόνο και οίδημα.
Απ’ την άλλη, η επιγονατιδομηριαία αρθρίτιδα εμφανίζεται όταν ο αρθρικός χόνδρος, ο οποίος βρίσκεται κατά μήκος της τροχιλιακής αύλακας και στην κάτω πλευρά της επιγονατίδας, φθείρεται, προκαλώντας φλεγμονή.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής υποφέρει από οξύ πόνο.
Πόνος Στο Πίσω Μέρος Του Γόνατος
Συνήθως, ο πόνος στο πίσω μέρος του γόνατος οφείλεται σε προβλήματα στους μύες, τους τένοντες ή τους συνδέσμους.
Για παράδειγμα, ο οξύς πόνος στο πίσω μέρος του γόνατος μπορεί να οφείλεται σε ρήξη μηνίσκου.
Ο πόνος στο πίσω μέρος του γόνατος, όμως, μπορεί να σχετίζεται και με το αρθρικό υγρό ή τα αιμοφόρα αγγεία. Για παράδειγμα, μια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε κάκωση των πλάγιων συνδέσμων και να προκαλέσει ρήξη πλάγιου συνδέσμου.
Πόνος Στο Γόνατο Πλάγια-Έσω
Αν ο ασθενής έχει υποστεί τραυματισμό στην έσω πλάγια πλευρά του γόνατος, τότε θα υποφέρει από έντονο πόνο στην έσω πλευρά του γόνατος.
Αντίστοιχα, ένας τραυματισμός στον έξω πλάγιο μέρος του γόνατος, προκαλεί πόνο στην έξω πλευρά του γόνατος.
Πόνος Στο Γόνατο Όταν Λυγίζει
Ο πόνος στο γόνατο όταν λυγίζει θεωρείται ένα από τα κυριότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι αθλητές. Μπορεί να οφείλεται σε παθολογικά αίτια που αφορούν την επιγονατιδομηριαία άρθρωση ή την λαγονοκνημιαία ταινία.
Τι Μπορούμε Να Κάνουμε Για Να Αποφύγουμε Πόνους Στο Γόνατο;
Ακολουθούν συμβουλές για να προστατέψτε τα γόνατά σας:
- Αποφύγετε τις βαριές εργασίες που επιδεινώνουν την κατάσταση.
- Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
- Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, αποφεύγοντας το κάπνισμα.
- Προσοχή όταν ανεβαίνετε ή κατεβαίνετε σκάλες.
- Πριν από οποιαδήποτε έντονη αθλητική δραστηριότητα, κάντε προθέρμανση και διατάσεις. Μην ξεχνάτε να φοράτε επιγονατίδες.
- Προτιμήστε ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως οι πιλάτες, το κολύμπι, η γιόγκα και το περπάτημα.
- Επιλέξτε σωστά, ανατομικά παπούτσια.
Για τη μείωση του πόνου στο γόνατο:
- Τυλίξτε γύρω από το γόνατο ένα επίθεμα πάγου – αυτό θα μειώσει τυχόν πρήξιμο.
- Φορέστε νάρθηκα γόνατος – θα βοηθήσει στη στήριξη και τη σύσφιξη.
- Για πιο εύκολη βάδιση, χρησιμοποιήστε μια πατερίτσα ή ένα μπαστούνι.
- Πάρτε τη φαρμακευτική αγωγή που σας έχει γράψει ο ιατρός σας.
- Μειώστε τον πόνο κάνοντας φυσιοθεραπεία, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ορθοπεδικού.
Συμβουλευτείτε έναν ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα σας εξετάσει και θα σας προτείνει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του πόνου για την περίπτωσή σας.
Τρόποι Αντιμετώπισης
Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να αντιμετωπιστεί είτε με συντηρητική, είτε με χειρουργική θεραπεία.
Συντηρητική Θεραπεία Αντιμετώπισης
Σε πρώτη φάση, αν ο πόνος στο γόνατο δεν είναι τόσο έντονος και επίμονος, ο ορθοπεδικός προτείνει συντηρητική θεραπεία για την αντιμετώπισή του.
Πιο συγκεκριμένα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει παγοθεραπεία – ο ασθενής τοποθετεί πάγο για 10 περίπου λεπτά, 3 – 4 φορές την ημέρα στο σημείο που εντοπίζεται ο πόνος. Η παγοθεραπεία συνοδεύεται συνήθως από ανύψωση του ποδιού, ξεκούραση και παυσίπονα.
Εάν ο ορθοπεδικός εντοπίσει κάποια φλεγμονή, ίσως χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα για την αντιμετώπισή της.
Συνήθως, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία ή ενεσοθεραπεία.
Η συντηρητική θεραπεία αντιμετώπισης συστήνεται κυρίως σε περιπτώσεις ήπιων τραυματισμών ή φλεγμονώδους αρθρίτιδας.
Χειρουργική Θεραπεία Αντιμετώπισης
Εάν η συντηρητική θεραπεία αποτύχει ή εάν το πρόβλημα στην άρθρωση είναι προχωρημένο, ο ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση ως την καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία αντιμετώπισης.
Σε πιο απλές περιπτώσεις, όπως η ρήξη χιαστών συνδέσμων ή η ρήξη μηνίσκων γίνεται αρθροσκόπηση γόνατος – μια μέθοδος με άριστα λειτουργικά αποτελέσματα. Ενώ σε άλλες πιο περίπλοκες περιπτώσεις, όπως η προχωρημένη αρθρίτιδα γόνατος, πραγματοποιείται αρθροπλαστική γόνατος – μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος.
Στην Orthopedic Clinic Nicosia, ο ορθοπεδικός χειρουργός Δρ. Γρανίτσας αντιμετωπίζει τον πόνο στα γόνατα με συντηρητική, αλλά και χειρουργική θεραπεία, ανάλογα την κάθε περίπτωση.
Για παράδειγμα, στα αρθριτικά γόνατα, εάν πρόκειται για μία ήπια αρθρίτιδα, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι επαρκή και αν ο πόνος δεν παρέλθει, τότε προτείνεται τοπική έγχυση φαρμάκων μέσα στο γόνατο.
Στις βαριές αρθρίτιδες με αδυναμία βαδίσεως, συνιστάται ολική αρθροπλαστική γόνατος μέσω της νέας μεθόδου στην ρομποτική χειρουργική γόνατος, που ακούει στο όνομα «το έξυπνο γόνατο», με σύντομη μετεγχειρητική αποκατάσταση.
Σε Τι Γιατρό Πρέπει Να Απευθυνθώ Για Τον Πόνο Στο Γόνατο;
Αν υποφέρετε από έντονο πόνο στο γόνατο, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο και πιστοποιημένο ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα εξετάσει την περιοχή και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης για εσάς και το πρόβλημά σας.
Απευθυνθείτε τώρα στον Δρ. Γρανίτσα στην Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας και βάλτε τέλος στον έντονο και οξύ πόνο που σας βασανίζει!
Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα: