Orthopedic Clinic

Αρθροσκόπηση Γόνατος & Μηνίσκου

Ασφαλής τεχνική για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο

Αρθροσκόπηση Γόνατος & Μηνίσκου

Για τις βλάβες στο γόνατο που προκαλούν πόνο και δυσκαμψία, η λύση βρίσκεται στην ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης.

Το γόνατο είναι η πρώτη άρθρωση στην οποία χρησιμοποιήθηκε η αρθροσκόπηση ως τεχνική διάγνωσης, θεραπείας κι αποκατάστασης των διαφόρων παθολογιών και τραυματισμών, όπως η ρήξη μηνίσκου, η ρήξη συνδέσμων και η οστεοαρθρίτιδα.

Μετά την αρθροσκόπηση γόνατος, ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυθημερόν και μέσα σ’ ένα μήνα να επανέλθει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες. Ο διακεκριμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός στη Λευκωσία Κύπρου, Δρ. Νίκος Γρανίτσας, εξειδικεύεται στην αρθροσκόπηση γόνατος και μηνίσκου, επιστρατεύοντας τις πιο καινοτόμες κι αποτελεσματικές τεχνικές για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο.

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Ανατομία Γόνατος

Το γόνατο θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και πιο σύνθετες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος. Αποτελείται από 3 οστά: Το μηριαίο (μηρός), την κνήμη και την επιγονατίδα.

Τα άκρα του μηριαίου, της κνήμης, και της επιγονατίδας καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο. Ο αρθρικός χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις και τους επιτρέπει να κινούνται χωρίς να «τρίβονται» μεταξύ τους. Ο ιστός αυτός είναι λείος, αδιαφανής, ελαστικός και υγρός.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο αρθρικός θύλακας ή υμένας, που είναι ο ιστός που περιβάλλει περιφερειακά την άρθρωση και τη διαχωρίζει απ’ τους άλλους ιστούς.

Ο αρθρικός υμένας είναι αυτός που παράγει το αρθρικό υγρό, δηλαδή το υγρό που προϋπάρχει στις αρθρώσεις σε πολύ μικρή ποσότητα (7-10 cc) λειτουργώντας ως λιπαντικό για τη θρέψη του αρθρικού χόνδρου και τη διευκόλυνση των κινήσεων.

Μεταξύ των οστών υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έξω και ο έσω μηνίσκος. Οι μηνίσκοι απορροφούν τους κραδασμούς, προστατεύουν τις αρθρικές επιφάνειες και ταυτόχρονα κρατούν σταθερή την άρθρωση.

Τέλος, υπάρχουν οι σύνδεσμοι, που είναι ταινίες συνδετικού ιστού με βασική λειτουργία την ένωση των οστών μεταξύ τους. Στο γόνατο υπάρχουν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι: Δύο πλάγιοι στην εσωτερική κι εξωτερική πλευρά του γόνατος, και δύο χιαστοί στο κέντρο του γόνατος.

Οι χιαστοί σύνδεσμοι διασταυρώνονται και δημιουργούν ένα Χ με τον πρόσθιο χιαστό μπροστά και τον οπίσθιο χιαστό πίσω.

Τι Είναι η Αρθροσκόπηση Γόνατος - Μηνίσκου;

Η αρθροσκόπηση γόνατος - μηνίσκου είναι μια σύγχρονη κι ελάχιστα επεμβατική μέθοδος διάγνωσης κι αντιμετώπισης των παθήσεων του γόνατος. Επομένως, χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

Διαγνωστική Αρθροσκόπηση

Λειτουργεί ως συμπλήρωμα της μαγνητικής τομογραφίας για να επιβεβαιώσει ο ορθοπεδικός με ακρίβεια την πάθηση του γόνατος. Ο γιατρός εισάγει στο γόνατο μέσω 2 - 3 οπών λίγων μόνο χιλιοστών το αρθροσκόπιο, που είναι ένας πολύ λεπτός σωλήνας με μια μικρή κάμερα στην άκρη του. Εξετάζει έτσι το εσωτερικό του γόνατος κι εντοπίζει το πρόβλημα και τις βλάβες.

Επεμβατική Αρθροσκόπηση

Η επεμβατική αρθροσκόπηση είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο ορθοπεδικός χειρουργός μετά την εισαγωγή του αρθροσκοπίου χρησιμοποιεί ειδικά εργαλεία και με απόλυτη ακρίβεια επεμβαίνει κι «επισκευάζει» τις βλάβες, χωρίς να τραυματίσει την περιοχή του γονάτου. Μετά την επέμβαση, ο πάσχων εξέρχεται της κλινικής περπατώντας, χωρίς καθόλου πόνο.

Πλεονεκτήματα Αρθροσκόπησης Γόνατος

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενδοαρθρικών παθήσεων του γόνατος, χωρίς όμως να τραυματίζονται οι γύρω ιστοί. Επιπλέον:

Ενδείξεις Για Αρθροσκόπηση Γόνατος

Ο ορθοπεδικός χειρουργός εξετάζει τον ασθενή, αξιολογεί τα αποτελέσματα, και κρίνει εάν απαιτείται αρθροσκόπηση γόνατος.

Φυσικά, ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίος ο γιατρός θα προχωρήσει σε αρθροσκόπηση γόνατος είναι η μη ανταπόκριση του ασθενή και του τραύματος στην συντηρητική θεραπεία.

Άλλες συνήθεις ενδείξεις είναι:

Εάν τα συμπτώματα, όπως ο πόνος στο γόνατο, η δυσκαμψία, το οίδημα, το «κλείδωμα» της άρθρωσης και η αστάθεια στο γόνατο δεν υποχωρήσουν με τη συντηρητική θεραπεία, ο ορθοπεδικός χειρουργός προτείνει χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκοπική μέθοδο.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης γονάτου για ρήξη μηνίσκου, ο γιατρός εισχωρεί το αρθροσκόπιο μέσω δύο μικρών τομών (1εκ.) κι επιβλέπει την άρθρωση.

Με ειδικά εργαλεία, αφαιρεί το κομμάτι που έχει υποστεί ρήξη, ενώ σε μερικές περιπτώσεις ίσως να χρειαστεί συρραφή του μηνίσκου. Μεταξύ των ηλικιών 50 και 60, ο Δρ. Γρανίτσας μπορεί να κάνει αρθροσκόπηση με ταυτόχρονη διόρθωση των εκφυλιστικών αλλοιώσεων.

Μετά από μια τέτοια αρθροσκόπηση, ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο αυθημερόν, ενώ επιστρέφει στην εργασία μετά από λίγες ημέρες.

Η ρήξη χιαστού είναι μια από τις συνηθέστερες και σοβαρότερες κακώσεις του γόνατου. Προκαλείται συνήθως από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων ή ατυχήματα.

Το χειρουργείο αποκατάστασης της ρήξης πρόσθιου χιαστού γίνεται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης με ταυτόχρονη συνδεσμοπλαστική του χιαστού.

Κατά την επέμβαση, χρησιμοποιείται μόσχευμα από άλλο σημείο του γόνατος, όπως ο επιγονατιδικός τένοντας, ο τένοντας του τετρακέφαλου ή οι τένοντες των οπίσθιων μηριαίων.

Εάν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή μοσχεύματος από τον ίδιο τον ασθενή, τότε χρησιμοποιείται ένα συνθετικό, βιομηχανικά κατασκευασμένο μόσχευμα. Η εγχείρηση γίνεται με μικρές τομές και είναι αναίμακτη.

Χονδροπάθεια είναι η κατάσταση στην οποία ο επιγονατιδικός χόνδρος, που σε φυσιολογικές συνθήκες είναι λείος, έχει διαβρωθεί, τραυματιστεί ή θρυμματιστεί. Η φθορά του χόνδρου σε πολλαπλά σημεία οδηγεί σταδιακά στη δημιουργία αρθρίτιδας.

Ο ασθενής νιώθει πόνο πίσω από την επιγονατιδα και αίσθηση τριξίματος γύρω από αυτό, ενώ μπορεί να δημιουργηθεί οίδημα λόγω αυξημένου υγρού στην άρθρωση.

Η αποτυχία της συντηρητικής αντιμετώπισης της χονδροπάθειας με φαρμακευτική αγωγή, μυική ενδυνάμωση και φυσικοθεραπεία, οδηγεί στη χειρουργική θεραπεία. Με την αρθροσκόπηση, ο ορθοπεδικός επιδιορθώνει άμεσα την επιγονατίδα και αναπλάθει τον χόνδρο.

Η εξάρθρωση είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία και την κινητικότητα του γονάτου.

Συμβαίνει συνήθως μετά από κάποιο σοβαρό τραυματισμό, όπως ένα ατύχημα, μια πτώση ή μια απότομη κίνηση κατά την άθληση.

Η αρθροσκόπηση για το εξάρθρημα γόνατος περιλαμβάνει επανατοποθέτηση της επιγονατίδας στο κέντρο της αύλακας με συρραφή των έσω καθεκτικών συνδέσμων και του έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου.

Σε περιπτώσεις ανατομικής δυσπλασίας της επιγονατίδας ή μετατραυματικού εξαρθρήματος, είναι πιθανόν να χρειαστεί αρθροπλαστική με μόσχευμα.

Πώς Γίνεται Η Αρθροσκόπηση;

Προεγχειρητικός Έλεγχος

Πριν από τη χειρουργική επέμβαση της αρθροσκόπησης γόνατος, προηγείται ο προεγχειρητικός έλεγχος, στον οποίο ο ασθενής καλείται να κάνει κάποιες βασικές αιματολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις.

Αναισθησία

Πριν ξεκινήσει η επέμβαση, ο ασθενής υποβάλλεται σε ήπια γενική αναισθησία (μέθη) ή σε τοπική αναισθησία (επισκληρίδιος). Ο ασθενής τοποθετείται στο ειδικό χειρουργικό κρεβάτι, με το πόδι του παραμένει σταθερό, ενώ η άρθρωση του γόνατός του έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάταση.

Χειρουργός

Ο ορθοπεδικός χειρουργός κάνει μια μικρή τομή λίγων χιλιοστών μέσα από την οποία τοποθετεί το αρθροσκόπιο με την κάμερα στην άκρη. Το ειδικό αυτό εργαλείο επιτρέπει στον γιατρό να δει σε μεγέθυνση - έως και 10 φορές μεγαλύτερη από την πραγματικότητα - την περιοχή της άρθρωσης.

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Αποκατάσταση Μετά Την Αρθροσκόπηση Γόνατος

Με το τέλος της αρθροσκόπησης, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγες μόνο ώρες και μετά επιστρέφει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Ανάλογα πάντα με τη βλάβη που υπέστη το γόνατο, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει αμέσως.

Η περίοδος αποκατάστασης θα διαρκέσει περίπου 1,5 μήνα. Μετά από αυτό το διάστημα μπορεί να επιστρέψει στη ρουτίνα του και στις καθημερινές του δραστηριότητες

Είναι απαραίτητο, όμως, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού.

Αρθροσκόπησης Γόνατος & Επιπλοκές

Η αρθροσκόπηση γόνατος προσφέρει ταχύτατη αποκατάσταση και γρήγορη επιστροφή στην καθημερινότητα.

Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις όμως, έτσι και στην αρθροσκόπηση γόνατος, ενδέχεται να υπάρξουν επιπλοκές, όπως:

Εάν η επέμβαση γίνει από έναν έμπειρο χειρουργό ορθοπεδικό και ο ασθενής ακολουθεί επακριβώς τις οδηγίες του γιατρού πριν και μετά την επέμβαση, το ενδεχόμενο επιπλοκών μειώνεται στο ελάχιστο.

Το κόστος του χειρουργείου αρθροσκόπησης γόνατος στην Κύπρο είναι περίπου €4000 μαζί με το αναλώσιμο αρθροσκοπικό υλικό σε ένα χειρουργείο ρουτίνας. Για τους ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση υγείας, ένα μεγάλο μέρος του χειρουργείου αρθροσκόπησης καλύπτεται από την ασφαλιστική εταιρεία. Η αμοιβή του ιατρού και του αναισθησιολόγου γίνεται κατόπιν συμφωνίας.

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα για να συζητήσετε το συνολικό κόστος της αρθροσκόπησης γόνατος στην Κύπρο.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών σχετικά με την ορθοπεδική χειρουργική

Οι μετεγχειρητικές ασκήσεις μετά την αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να περιλαμβάνουν κάμψεις του γόνατος, ανυψώσεις των ποδιών, εκτάσεις γόνατος, κινητοποίηση της επιγονατίδας και της ποδοκνημικής. Ο Δρ. Γρανίτσας θα σας συμβουλέψει με λεπτομέρειες για την εκτέλεση της κάθε άσκησης, τις επαναλήψεις και τη διάρκεια

O ασθενής μπορεί να περπατήσει λίγες ώρες μετά την αρθροσκόπηση γόνατος.

Η παρουσία υγρού στο γόνατο μετά την αρθροσκόπηση οφείλεται στην αρθροσκόπηση. Συνήθως, αυτό το υγρό απορροφάται και εξαφανίζεται με το πέρασμα του χρόνου και με την αποκατάσταση του γόνατος.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε έντονο οίδημα, πόνο, ερυθρότητα, ή δυσκολία στην κίνηση του γόνατος, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό χειρουργό. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια επιπλοκής και πρέπει να αξιολογηθούν εξονυχιστικά.

Συνολικά, η παρουσία υγρού στο γόνατο μετά από αρθροσκόπηση μπορεί να είναι κάτι φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε ή αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε αβεβαιότητα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα.

Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός γόνατος είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιεί την τεχνική της αρθροσκόπησης για να καθαρίσει και να επισκευάσει την άρθρωση του γόνατος εσωτερικά. 

Ο αρθροσκοπικός καθαρισμός γόνατος συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οστεοαρθρίτιδα, τραυματικές βλάβες, διάσπαση χόνδρου, ρήξη μηνίσκου και συσσώρευση υγρού στο γόνατο. Η διαδικασία συνήθως γίνεται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί μικρότερο χρόνο ανάρρωσης σε σύγκριση με την αρθροπλαστική στο γόνατο.

Συμβουλευτείτε τον Δρ. Γρανίτσα και την έμπειρη ομάδα του στη Λευκωσία Κύπρου σχετικά με τη διαδικασία του αρθροσκοπικού καθαρισμού γόνατος, τη διάρκεια ανάρρωσης και τη μετεγχειρουργική φροντίδα.

Νίκος Α. Γρανίτσας

Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων, Λευκωσία, Κύπρος

Ο Δρ. Γρανίτσας εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας ορθοπεδικών παθήσεων στην Κύπρο.

Εκπαίδευση

Προσόντα

Αξιολογήσεις Ασθενών

Διαβάστε εδώ τι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς για την κλινική, τον γιατρό και τις υπηρεσίες μας

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα σήμερα!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Checkboxes
Scroll to Top