Orthopedic Clinic

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Κορυφαία θεραπεία με ολική αρθροπλαστική γόνατος MyKnee της Medacta

Ρομποτική Αρθροπλαστική Γόνατος στην Κύπρο

Ασθενείς με κατεστραμμένες και παραμορφωμένες αρθρώσεις στα γόνατα λόγω κακώσεων, αρθρίτιδας ή εκφυλιστικών αλλοιώσεων με το πέρασμα του χρόνου, συνήθως υποφέρουν από έντονο πόνο κι αδυνατούν να περπατήσουν μακρινές αποστάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος αποτελεί μονόδρομο.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον η ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να επιτευχθεί με τις πιο πρωτοποριακές κι επαναστατικές μεθόδους ρομποτικής χειρουργικής, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία για τον ασθενή.

Πρόκειται για την έξυπνη ολική αρθροπλαστική γόνατος MyKnee της Medacta, ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, εξατομικευμένο για κάθε ασθενή, που τελείται με ρομποτική ακρίβεια!

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Ανατομία Άρθρωσης Γόνατος

Οι δύο κύριες αρθρώσεις του ανθρωπίνου σώματος που εξυπηρετούν τη βάδιση είναι το γόνατο και το ισχίο. Σαν άρθρωση, το γόνατο είναι πιο πολύπλοκο από το ισχίο που απλώς θηλακώνει τη λεκάνη.

Η άρθρωση του γόνατος αποτελείται από 3 οστά:

Η πολυπλοκότητα της άρθρωσης έγκειται στο ότι οι δύο επίπεδες επιφάνειές της, ο μηρός και η κνήμη, πρέπει να έχουν κάμψη και στροφή ώστε να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της βάδισης.

Αυτό επιτυγχάνεται με τους συνδέσμους, δηλαδή τον έσω και τον έξω πλάγιο, τους χιαστούς και τους μηνίσκους. Οι σύνδεσμοι αυτοί κινούνται μπρος πίσω κατά τη βάδιση κι εξισορροπούν το βάρος του σώματος πάνω στην κνήμη.

Κατά την απλή βάδιση, το γόνατο μπορεί να δεχτεί φορτίο μέχρι και 180 κιλών σε κάθε βήμα, όπως και το ισχίο.

Τα υπέρβαρα άτομα ασκούν ακόμη μεγαλύτερο βάρος στο ισχίο και το γόνατο, το οποίο ισοδυναμεί με το τετραπλάσιο του παραπανίσιου βάρους.

Ενδείξεις Για Χειρουργείο Στο Γόνατο

Σύμφωνα με τα διεθνή ιατρικά κριτήρια, ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργείο στο γόνατο, δηλαδή αρθροπλαστική, εάν παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα:

Αρθρίτιδα Στο Γόνατο

Αρθρίτιδα γόνατος ονομάζουμε τις εκφυλιστικές αλλοιώσεις ή τη φλεγμονή στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος που προκαλούν πόνο και δυσκολεύουν τον ασθενή κατά τη βάδιση.

Τα οστά στην άρθρωση του γόνατος καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, ο οποίος είναι ένας διαφανής, λείος κι ελαστικός ιστός, που μειώνει την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση.

Ένα ακόμα υλικό που βοηθάει στην ομαλοποίηση της κίνησης είναι το αρθρικό υγρό. Το υγρό αυτό υπάρχει στις αρθρώσεις σε πολύ μικρή ποσότητα (7-10 cc), λειτουργώντας ως λιπαντικό για τη θρέψη του αρθρικού χόνδρου και τη διευκόλυνση της βάδισης.

Το πρόβλημα αρθρίτιδας έγκειται λοιπόν στα εξής:

 Με τα χρόνια ο χόνδρος φθείρεται, με αποτέλεσμα η κίνηση της άρθρωσης του γόνατος να γίνεται με δυσκολία και πόνο.

 Εμφανισιακά το γόνατο αλλάζει άξονα, παραμορφώνεται.

 Η ύπαρξη αρθρικού υγρού πολλές φορές δημιουργεί οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της άρθρωσης

Όπως είδαμε, το αρθρικό υγρό προϋπάρχει φυσιολογικά στην άρθρωση, αλλά όταν υπάρχει πόνος, ο οργανισμός προσπαθεί να παράγει μεγαλύτερη ποσότητα, θεωρώντας ότι η καλύτερη λίπανση της άρθρωσης θα μειώσει τον πόνο. Αυτό το πρόβλημα λέγεται ύδραρθρο (ή υγρό στο γόνατο).

Όμως, όσο το γόνατο διογκώνεται, τόσο αυξάνεται η εσωτερική τάση, που με τη σειρά της αυξάνει τον πόνο. Όσο αυξάνεται ο πόνος, ο οργανισμός παράγει ακόμη παραπάνω υγρό και η άρθρωση μπαίνει σ’ ένα φαύλο κύκλο πόνου κι αυξημένης παραγωγής αρθρικού υγρού.

 

Η κλινική εικόνα ενός αρθριτικού γόνατος εξαρτάται από το πόσο μεγάλη είναι η επιβάρυνση στην άρθρωση. Παρακάτω βλέπουμε τα τρία στάδια των συμπτωμάτων αρθρίτιδας.

1/ Στα αρχικά στάδια υπάρχει μέτριος πόνος στην αρχή της βάδισης, ο οποίος όμως επανεμφανίζεται όταν ο ασθενής είναι κουρασμένος.

2/ Με τα χρόνια το γόνατο χειροτερεύει, στραβώνει, και υπάρχει αισθητή ανωμαλία στην κίνηση της κάμψεως και της εκτάσεως.

3/ Όταν ο άξονας του γόνατος παραμορφωθεί σημαντικά, τότε συνυπάρχει και αστάθεια κατά τη βάδιση, κυρίως όταν κάποιος προσπαθεί να κατέβει σκάλα.

Αυτό το είδος αρθρίτιδας ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα και οφείλεται στη γήρανση. Υπάρχει όμως και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, όπου η βλάβη δεν ξεκινάει από το χόνδρο αλλά από τους μαλακούς ιστούς της αρθρώσεως, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ο χόνδρος.

Η τελική αντιμετώπιση μιας παραμορφωμένης αρθρώσεως, είναι η ίδια που γίνεται και στην οστεοαρθρίτιδα, δηλαδή ολική αρθροπλαστική. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί, ο πάσχων πρέπει να παρακολουθείται από ρευματολόγο και να παίρνει τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για την επιβράδυνση της νόσου.

Τι Είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η χειρουργική επέμβαση που αποκαθιστά την κινητικότητα στο γόνατο κι εξαλείφει τον πόνο κατά τη βάδιση. Το χειρουργείο αρθροπλαστικής περιλαμβάνει μοσχεύματα, τα οποία «σώζουν» το υγιές μέρος του γόνατος, αντικαθιστώντας μόνο την κατεστραμμένη επιφάνεια της άρθρωσης.

Χειρουργός Ορθοπεδικός

Συνήθως, ο χειρουργός ορθοπεδικός αλλάζει όλη την επιφάνεια του γόνατος, με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις όπου αλλάζεται μόνο η εσωτερική πλευρά με ημιαρθροπλαστική (μερική αρθροπλαστική). Μερική αρθροπλαστική γίνεται στο 6% του συνόλου των αρθροπλαστικών.

Επίσκεψη

Στην Κύπρο, οι ασθενείς καθυστερούν να επισκεφθούν τον ορθοπεδικό, με αποτέλεσμα να έχει πλέον καταστραφεί το σύνολο της άρθρωσης, επομένως, ο μόνος τρόπος θεραπείας κι αντιμετώπισης του πόνου είναι η ολική αρθροπλαστική.

Η διάγνωση της κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος λόγω αρθρίτιδας ή τραύματος γίνεται εύκολα από έναν έμπειρο ορθοπεδικό με κλινική εξέταση.

Ο γιατρός παρατηρεί τον άξονα του γόνατος, το εύρος κινήσεως, την αστάθεια και τον κριγμό («κρακ») κατά την κάμψη και έκταση.

Από απεικονιστικές εξετάσεις, αρκούν οι απλές ακτινογραφίες με το γόνατο σε όρθια θέση. Σπανίως είναι απαραίτητη η μαγνητική τομογραφία. Ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις υπόνοιας ρήξης μηνίσκου σε συνδυασμό με εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο γόνατο.

Πλεονεκτήματα Αρθροπλαστικής Στο Γόνατο

Η σύγχρονη αρθροπλαστική είναι η πιο ασφαλής κι αποτελεσματική χειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση του φθαρμένου ή ανεπανόρθωτα τραυματισμένου γόνατος, για περιπτώσεις δηλαδή όπου η απλή αρθροσκόπηση δεν ενδείκνυται.

Η ρομποτική χειρουργική, οι τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (π.χ., MyKnee της Medacta), οι ψηφιακές ιατρικές τεχνολογίες και τα καινοτόμα υλικά που χρησιμοποιούνται από τους ορθοπεδικούς χειρουργούς σήμερα, αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της σύγχρονης αρθροπλαστικής μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Αρθροπλαστική - Τεχνικές Χειρουργείου

Ένα πετυχημένο χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος χαρακτηρίζεται από 3 παράγοντες:

Όπως η θήκη που βάζει ο οδοντίατρος σε ένα μη επισκευάσιμο δόντι, έτσι λειτουργεί και η αρθροπλαστική γόνατος.

Κατά το χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος, ο ορθοπεδικός αφαιρεί τη φθαρμένη επιφάνεια της άρθρωσης πολυγωνικά και την καλύπτει με μια θήκη μετάλλου, η οποία κινείται πάνω σε ένα «πλαστικό» μηνίσκο.

Το γόνατο ευθυγραμμίζεται και η βάδιση γίνεται πλέον χωρίς πόνο.

Η ρομποτική τεχνική στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής έφερε τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στην τοποθέτηση του μοσχεύματος.

Με την κλασική μέθοδο αρθροπλαστικής, υπήρχε πάντα πιθανότητα για μικρές αποκλίσεις από τον ιδανικό άξονα περιστροφής του γόνατος όταν ο χειρουργός τοποθετούσε την πρόθεση. Είναι ενδεικτικό, ότι ακόμα και η απόκλιση ενός χιλιοστού στην τοποθέτηση του μοσχεύματος μπορεί να επιφέρει μείωση της κίνησης του γόνατος μετά το χειρουργείο έως και 7 μοίρες. Επομένως, η τοποθέτηση του μοσχεύματος δεν πρέπει να αποκλίνει καθόλου από το ιδανικό σημείο.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλαδή για τη μέγιστη δυνατή λειτουργικότητα του γόνατος μετά το χειρουργείο, επιλέγουμε τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος.

Οι ρομποτικές τεχνικές επιτρέπουν πλοήγηση με υπέρυθρες ακτίνες και λειτουργούν όπως ένα GPS. Ο χειρουργός ορθοπεδικός τοποθετεί αισθητήρες σε συγκεκριμένα σημεία της άρθρωσης και βλέπει στην οθόνη ενός υπολογιστή την ιδανική θέση του μοσχεύματος, ώστε να το τοποθετήσει εκεί με «ρομποτική χειρουργική ακρίβεια».

Η Επιλογή Μας: Το «Έξυπνο Γόνατο»

Η Ελβετική εταιρεία Medacta International, η οποία κατέχει ηγετική θέση στον τομέα ιατρικής τεχνολογίας παγκοσμίως με την αναίμακτη χειρουργική τεχνική ισχίου ΑΜΙS, έχει δημιουργήσει μια επίσης πρωτοποριακή τεχνική για τη θεραπεία του κατεστραμμένου γόνατος.

Η τεχνική του «Έξυπνου Γόνατος» βασίζεται στη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ψηφιακού μοντέλου του κάτω άκρου στον υπολογιστή, μετά τη λήψη αξονικής τομογραφίας με ειδικά πρωτόκολλα.

Το ψηφιακό μοντέλο επιτρέπει στον ορθοπεδικό χειρουργό:

Όταν ολοκληρωθεί η διεργασία και ο γιατρός εγκρίνει το τρισδιάστατο μοντέλο, η Medacta κατασκευάζει ένα εξατομικευμένο εκμαγείο του γόνατος και ειδικά εργαλεία που καθοδηγούν τον χειρουργό, ώστε να τοποθετήσει με ρομποτική ακρίβεια το μόσχευμα στην προκαθορισμένη, «ιδανική θέση».

Πλεονεκτήματα του «Έξυπνου Γόνατος»

Στο χειρουργείο ο γιατρός εφαρμόζει τους οδηγούς της Medacta, προετοιμάζει το γόνατο, τοποθετεί το μόσχευμα και κλείνει το τραύμα. Επομένως, το 40% της επέμβασης γίνεται εκτός χειρουργείου.

Με την τεχνική του «έξυπνου γόνατος» ο γιατρός ξέρει επακριβώς τι θα κάνει την ημέρα του χειρουργείου, επομένως τα χειρουργικά λάθη εκμηδενίζονται.

Η ακρίβεια τοποθετήσεως του μοσχεύματος είναι εντυπωσιακή, όπως και τα αποτελέσματα. Το «έξυπνο γόνατο» υπερέχει οποιασδήποτε άλλης τεχνικής αρθροπλαστικής.
Η προετοιμασία του ασθενούς μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, βιοχημικές εξετάσεις για τον έλεγχο της πηκτικότητας του αίματος, κ.λπ.

Εάν ο ασθενής καπνίζει, το κάπνισμα πρέπει να κοπεί ή να περιοριστεί στο ελάχιστο λίγες μέρες πριν το χειρουργείο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ορθοπεδικού ιατρού.
Η ολική αρθροπλαστική γίνεται είτε υπό ολική αναισθησία, είτε με επισκληρίδια (ραχιαία) αναισθησία, κατά την οποία ο ασθενής είναι ξύπνιος, αλλά δεν έχει αίσθηση του σώματός του από τη μέση και κάτω.
Η τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιούνται στην ολική αρθροπλαστική γόνατος σήμερα έχει σημειώσει τεράστια άλματα.

Τα σύγχρονα μοσχεύματα για το γόνατο έχουν ανατομική κατασκευή κι επιφάνειες που προσομοιάζουν με το κόκαλο και γίνονται ένα με αυτό.
Τα νέα μοσχεύματα του γόνατος μιμούνται όχι μόνο την κάμψη και την έκταση της άρθρωσης, αλλά και την στροφή του γόνατος.

Όλη αυτή η πρόοδος, έχει οδηγήσει σε χειρουργεία που αντέχουν στον χρόνο.

Διάρκεια Χειρουργείου

90 λεπτά

hospital copy-svg

Παραμονή στο Νοσοκομείο

2 ημέρες

Χρόνος Αποκατάστασης

1 μήνας

Οδήγηση

15 ημέρες

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Μετεγχειρητικά

Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά το χειρουργείο έξυπνου γόνατος είναι 2 - 3 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει από το πρώτο μόλις εικοσιτετράωρο, με εύρος κινήσεων έως κι 120 μοίρες.

Παρ' όλ' αυτά, το καλό αποτέλεσμα, η έλλειψη πόνου και η βάδιση με πλήρη φόρτιση μετεγχειρητικά δεν πρέπει να παρασύρουν τον ασθενή να κάνει παραπάνω πράγματα απ’ όσα πρέπει επειδή νιώθει καλά.

Η ξεκούραση του γόνατος μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη ώστε να μη δημιουργηθεί οίδημα (πρήξιμο). Επιπλέον, 10 περίπου συνεδρίες φυσικοθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της κίνησης και την ενδυνάμωση του τετρακεφάλου.

Η επίδεση του γόνατος αφαιρείται την πρώτη εβδομάδα, ώστε ο ασθενής να μπορεί να κάνει ντους και να βρέξει το πόδι του. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 περίπου ημέρες.

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος & Πόνος

Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο μετά την ολική αρθροπλαστική με την τεχνική «έξυπνου γόνατος». Επιπλέον, μπορεί να βαδίσει κανονικά με πλήρη φόρτιση λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το γόνατο έχει αναρρώσει πλήρως. Η παρατεταμένη ορθοστασία, η παραμονή σε κάθισμα με τα πόδια κρεμασμένα κάτω, ή η συνεχής βάδιση, πολύ πιθανό να δημιουργήσουν οίδημα στο κάτω άκρο.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες και συμβουλές του χειρουργού ορθοπεδικού, αφήνοντας το πόδι του να ξεκουραστεί επαρκώς.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 – 3 ημέρες, όπου του χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση.

Οι μετεγχειρητικές επισκέψεις είναι συνήθως δύο, μία στις τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και μια μετά από 15 ημέρες.

Η ολική αρθροπλαστική συνδέεται συνήθως με δύο επιπλοκές: Τη φλεγμονή και τη θρομβοφλεβίτιδα.

Για την αντιμετώπιση της φλεγμονής αρκεί η αλλαγή του αντιβιοτικού.

Γενικότερα, τα χειρουργεία που γίνονται σε καθαρό περιβάλλον, σε σύντομο χρόνο και είναι ελάχιστα επεμβατικά, συνήθως δεν παρουσιάζουν μη αντιμετωπίσιμη φλεγμονή.

Η επιπλοκή της θρομβοφλεβίτιδας είναι επίσης σπάνια όταν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού, που περιλαμβάνουν ελαφριά κίνηση και βάδιση πριν και μετά το χειρουργείο.

Εάν όμως ο ασθενής δεν προσέξει το πόδι του μετά το χειρουργείο και δημιουργηθεί οίδημα, η πιθανότητα για θρομβοφλεβίτιδα αυξάνεται.

Τι Αποτέλεσμα να Περιμένω Μετά την Αρθροπλαστική Γόνατος;

Μετά την αρθροπλαστική γόνατος ο ασθενής μπορεί να περπατήσει μέσα στο πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο με πλήρη φόρτιση. Δεν υπάρχει πόνος, ενώ η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.

Η ακριβής τοποθέτηση του μοσχεύματος με τη μέθοδο MyKnee της Medacta εγγυάται ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα αρθροπλαστικής με πολύ μεγάλη διάρκεια.

Το κόστος του χειρουργείου αρθροπλαστικής στην Κύπρο εξαρτάται από το εάν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλιση ή όχι.

Εάν ο ασθενής έχει ιδιωτική ασφάλιση που καλύπτει ολόκληρο το χειρουργείο, υπάρχει μόνο μία μικρή επιβάρυνση για τη χειρουργική ομάδα που θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος.

Εάν δεν έχει ασφάλιση, καλείται να καλύψει ολόκληρο το κόστος του χειρουργείου ο ίδιος. Η τιμή παραμονής δύο με τρεις ημέρες στην κλινική ανέρχεται περίπου στα €3.000. Επιπλέον, το υλικό της αρθροπλαστικής κοστίζει €1.500, ενώ οι ειδικές αξονικές τομογραφίες και οι εξατομικευμένοι οδηγοί για την τοποθέτηση της προθέσεως MyKnee (έξυπνο γόνατο) ανέρχονται στα €900. Η αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και του αναισθησιολόγου καθορίζεται μετά την επίσκεψη του ασθενούς στον γιατρό.

Το κόστος του χειρουργείου αρθροπλαστικής γόνατος κυμαίνεται περίπου στα €10.000.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος περιλαμβάνεται στις παραπάνω τιμές, όπως επίσης και η μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα για να συζητήσετε το συνολικό κόστος της ρομποτικής αρθροπλαστικής γόνατος στην Κύπρο.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών σχετικά με την ορθοπεδική χειρουργική

Δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για την αρθροπλαστική γόνατος. Η επέμβαση εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και το πότε θα μπορέσει να διαθέσει επαρκή χρόνο ώστε να αναρρώσει. 

Επομένως, η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εποχής του έτους. Ο γιατρός κι ο ασθενής θα συζητήσουν από κοινού για το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της επέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα συμπτώματα του ασθενούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάρρωση μετά από αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Επομένως ο ασθενής πρέπει να έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να κάνει τις απαιτούμενες φυσικοθεραπείες μετά το χειρουργείο.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης τετρακεφάλου μετά το χειρουργείο βοηθούν στην γρήγορη αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατος.

Το κόστος της ρομποτικής χειρουργικής κυμαίνεται περίπου στα €10,000. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κόστος της ρομποτικής χειρουργικής στο γόνατο, επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας!

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι ιδανική για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας ώστε να τους ανακουφίσει από τα σοβαρά συμπτώματα της αρθρίτιδας και των καταγμάτων. Η πλειοψηφία των ασθενών είναι άνω των 50 ετών, αλλά αυτό δεν αποκλείει την επέμβαση και σε ασθενείς μικρότερης ηλικίας.

Αμέσως μετά το χειρουργείο, η κίνηση του γόνατος είναι 0 με 120 μοίρες.

Με τη χειρουργική τεχνική του έξυπνου γόνατος, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ξανά μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο.

Το γόνατο μπορεί να πρηστεί μετά το χειρουργείο ρομποτικής αρθροπλαστικής όταν ο ασθενής δεν αναπαύεται επαρκώς και δεν ακολουθεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού. Η παρατεταμένη ορθοστασία, η παραμονή σε κάθισμα με τα πόδια κρεμασμένα κάτω, και η υπέρμετρη βάδιση αμέσως μετά το χειρουργείο έχουν σαν αποτέλεσμα το οίδημα του κάτω άκρου.

Το οίδημα επιφέρει μείωση της κίνησης, μερική ακινητοποίηση και δημιουργία συμφύσεων. Αυτά τα συμπτώματα παρατείνουν την αποθεραπεία.

Είναι σημαντικό, επομένως, ο ασθενής να κάνει τις ασκήσεις που συνιστά ο ορθοπεδικός χειρουργός και να ξεκουράσει το γόνατό του, ώστε να μη δημιουργηθεί οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή.

Νίκος Α. Γρανίτσας

Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων, Λευκωσία, Κύπρος

Ο Δρ. Γρανίτσας εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας ορθοπεδικών παθήσεων στην Κύπρο.

Εκπαίδευση

Προσόντα

Αξιολογήσεις Ασθενών

Διαβάστε εδώ τι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς για την κλινική, τον γιατρό και τις υπηρεσίες μας

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα σήμερα!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Checkboxes
Scroll to Top