Orthopedic Clinic

Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Αποτελεσματική θεραπεία για άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση

Οσφυαλγία - Ισχιαλγία

Ασθενείς με πόνο χαμηλά στη μέση ή στο πόδι υποφέρουν από συμπτώματα οσφυαλγίας κι ισχιαλγίας αντίστοιχα. Η απουσία άσκησης, η κακή στάση του σώματος, η ορθοστασία και το κάπνισμα αυξάνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση οσφυαλγίας και ισχιαλγίας.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον και τα δύο συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με συντηρητική θεραπεία.

Ο διακεκριμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός στη Λευκωσία Κύπρου, Δρ. Νίκος Γρανίτσας, εξειδικεύεται στη θεραπεία της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας, επιστρατεύοντας τις πιο καινοτόμες κι αποτελεσματικές τεχνικές για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο στη μέση.

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Τι Είναι Οσφυαλγία;

Η οσφυαλγία είναι ένα πολύ συχνό ορθοπεδικό σύμπτωμα που μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες από 15 ετών και άνω. Είναι σύνθετη λέξη από το «οσφύς» που σημαίνει μέση και «άλγος» που σημαίνει πόνος.

Το βασικό λοιπόν χαρακτηριστικό της οσφυαλγίας είναι ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή πόνος χαμηλά στη μέση.

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από ένα πολύπλοκο σύστημα τριών μερών: τους σπονδύλους, τα νεύρα, και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Όλα μαζί συνεργάζονται για να στηρίζουν το σώμα και να το βοηθήσουν να κινηθεί.

Όταν όμως προκληθεί δυσλειτουργία σε κάποια από αυτά τα τρία μέρη λόγω ανατομικών ανωμαλιών, τραυματισμού ή άλλης πάθησης, τότε παρουσιάζονται συμπτώματα πόνου που χρήζουν άμεσης και ορθής αντιμετώπισης από έναν έμπειρο ορθοπεδικό.

Θεωρείται ότι το 95% των ατόμων είχαν, έχουν ή θα παρουσιάσουν πόνο στη μέση τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Η οσφυαλγία μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια.

Είδη Οσφυαλγίας

Οξεία Οσφυαλγία

Κατά την οξεία οσφυαλγία, ο ασθενής υποφέρει από πόνο στη μέση, κυρίως μετά από κάποια δραστηριότητα, όπως άρση βάρους, υπέρμετρη κόπωση, ή παρατεταμένη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης σε ακατάλληλη θέση. Παρόλο τον πόνο, ο ασθενής κάπως καταφέρνει να συνεχίσει την καθημερινότητα του, αλλά αναγκάζεται κάποια στιγμή να επισκεφτεί τον γιατρό.

Η οξεία οσφυαλγία χρειάζεται συνήθως 10 με 15 ημέρες για να θεραπευτεί. Εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, τότε η οξεία οσφυαλγία μετατρέπεται σε χρόνια οσφυαλγία.

Οι συνεχείς κρίσεις οσφυαλγίας δεν θεωρούνται χρόνια οσφυαλγία, αλλά επανειλημμένα επεισόδια οξείας οσφυαλγίας και υποδηλώνουν ότι ο ασθενής θα πρέπει να χάσει βάρος ή ξεκινήσει γυμναστική ή και τα δύο.

Χρόνια Οσφυαλγία

Η οξεία οσφυαλγία είναι αποτέλεσμα ελλιπούς θεραπείας των επανειλημμένων κρίσεων οξείας οσφυαλγίας.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις φλεγμονές, οι ιστοί πέριξ της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης αλλοιώνονται λόγω φλεγμονωδών παραγόντων.

Η οσφυαλγία ονομάζεται αλλιώς και λουμπάγκο, ένας λατινικός όρος που εισήχθη τον 17ο αιώνα.

Τι Είναι Ισχιαλγία;

Η ισχιαλγία είναι το σύμπτωμα που συνοδεύει πολλές φορές την οσφυαλγία. Παρουσιάζεται με πόνο, ο οποίος προκύπτει από την πίεση του ισχιακού νεύρου κατά την έξοδο του από την σπονδυλική στήλη. Η ισχιαλγία δεν έχει σχέση με το ισχίο.

Κάτω από κάθε σπονδυλικό σώμα στην σπονδυλική στήλη εξέρχονται νεύρα, ένα για το δεξί μέρος του σώματος και ένα για το αριστερό.

Όταν υπάρχει πίεση στο ισχιακό νεύρο, είτε από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είτε από υπερτροφικές εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης, προκαλείται δυσλειτουργία του συγκεκριμένου νεύρου.

Ως αποτέλεσμα, ο ασθενής αισθάνεται μούδιασμα ή και δυσκολία στην κίνηση. Οτιδήποτε πιέζει, λοιπόν, το ισχιακό νεύρο προκαλεί πόνο, ο οποίος πολλές φορές αντανακλά στο πόδι, τα δάχτυλα, ή και στο πέλμα.

Η παρατεταμένη και συνεχόμενη πίεση του νεύρου, μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία του κάτω άκρου και ατροφία του μυϊκού συστήματος.

Το 40 - 60% του ανθρώπινου πληθυσμού ίσως να αντιμετωπίσει συμπτώματα ισχιαλγίας μια φορά στη ζωή του.

Η έντονη πίεση, η ένταση, ή ένας τραυματισμός στην περιοχή της σπονδυλικής στήλης μπορούν για να προκαλέσουν πόνο στη μέση, ο οποίος εκδηλώνεται ως οσφυαλγία ή και ισχιαλγία.Τα κυριότερα αίτια της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας μπορούν να προκύψουν από:
  • Σπονδυλολίσθηση: Η μετατόπιση ενός σπονδύλου προς τα μπρος
  • Σπονδυλόλυση: Διαχωρισμός (λύση) του οστού που ενώνει τις κάτω και τις πάνω οπίσθιες αρθρικές επιφάνειες του σπονδύλου
  • Οσφυϊκή σπονδυλική στένωση: Η στένωση του νωτιαίου σωλήνα στο κάτω μέρος της πλάτης
  • Δισχιδής Ράχη: Το ατελές «κλείσιμο» ορισμένων οστών της σπονδυλικής στήλης
  • Σκολίωση
  • Αρθρίτιδα: Στη σπονδυλική στήλη μπορεί να προκαλέσει στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό
  • Οστεοπόρωση
  • Προβλήματα στα νεφρά
  • Εκφυλιστική ασθένεια δίσκου: Η διάσπαση των δίσκων που συγκρατούν τους σπονδύλους μεταξύ τους
  • Διαβήτης
  • Παχυσαρκία
Άλλοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον πόνο στη μέση και στο πόδι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συμπτώματα οσφυαλγίας ή και ισχιαλγίας είναι οι παρακάτω:
  • Μεγάλη Ηλικία
  • Εργασία που περιλαμβάνει μεταφορά βαρέων αντικειμένων ή οδήγηση για πολλές ώρες
  • Ύπνος σε πολύ μαλακό ή πολύ σκληρό στρώμα
  • Κακή στάση του σώματος, ταν άτομο καμπουριάζει
  • Μυϊκός σπασμός στην πλάτη ή στους γλουτούς
  • Εγκυμοσύνη
  • Κάπνισμα – προκαλεί βήχα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε κήλη δίσκων ή να μειώσει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη, αυξάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
  • Έλλειψη σωματικής άσκησης
  • Άρση βαρών
  • Ψυχολογικές καταστάσεις (π.χ., κατάθλιψη) και άγχος

Συμπτώματα Οσφυαλγίας

Ένα από τα κύρια συμπτώματα της οσφυαλγίας είναι ο πόνος. Μπορεί να είναι μυϊκός ή να έχει το αίσθημα «καψίματος» ή «μαχαιριού».

Η ένταση του πόνου δεν μπορεί να δείξει εάν υπάρχει μικρή ή μεγάλη βλάβη στη σπονδυλική στήλη. Μπορεί ο πάσχων να κινείται κανονικά όταν πονάει λίγο στη μέση του, ή μπορεί να έχει έντονο πόνο που τον ακινητοποιεί. Πολλές φορές ο πόνος αντανακλά στον γλουτό, σύμπτωμα που δεν δείχνει όμως απαραίτητα ισχιαλγία.

Η ισχιαλγία προκαλεί πόνο και μούδιασμα στο κάτω άκρο συνήθως μέχρι την ποδοκνημική άρθρωση.

Πιο συγκεκριμένα, η οσφυαλγία παρουσιάζεται με τα ακόλουθα συμπτώματα:

Έχει μεγάλη σημασία αν τα συμπτώματα άρχισαν ξαφνικά μετά από κάποια κίνηση η αν ξεκίνησαν εκδηλώνοντας ήπιο πόνο που επιδεινώθηκε προοδευτικά. Ο έντονος περιορισμός της κίνησης της μέσης λόγω πόνου οφείλεται στον μυϊκό σπασμό.

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση πάντα από τον ορθοπεδικό χειρουργό. Στην αρχή, ο ορθοπεδικός συλλέγει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του ασθενή, π.χ., συνήθειες, αθλητικές δραστηριότητες, επάγγελμα, και πληροφορίες για τον πόνο, όπω σημείο πόνου, ένταση πόνου, κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, ο ορθοπεδικός κάνει τις εξής ερωτήσεις:
  • Πώς ξεκίνησε ο πόνος
  • Που εντοπίζεται ο πόνος
  • Εάν έγιναν απότομες κινήσεις
  • Ποιο είναι το επάγγελμα του ασθενούς
  • Εάν γυμνάζεται
  • Εάν καπνίζει
Ο ορθοπεδικός πραγματοποιεί φυσική εξέταση για να ελέγξει τη μυϊκή δύναμη του ασθενή. Συνήθως, η κλινική εξέταση οσφυαλγίας περιλαμβάνει τα κάτωθι:
  • Έλεγχος κινήσεων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  • Έλεγχος έντασης πόνου χαμηλά στη μέση
  • Πίεση των γονάτων στην κοιλιά του ασθενούς ώστε να ελεγχθεί τυχόν αστάθεια των πλαϊνών αρθρώσεων
  • Ανύψωση του κάτω άκρου για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει πρόβλημα και με το ισχιακό νεύρο και τυχόν χαλαρές αρθρώσεις
  • Πλήρης έλεγχος των αντανακλαστικών και της μυϊκής ισχύος πού καθορίζουν το ύψος και το είδος της βλάβης που υπάρχει στη σπονδυλική στήλη
Τέλος, ο ορθοπεδικός πιθανόν να ζητήσει απεικονιστικές εξετάσεις εάν ο ασθενής δεν έχει κάνει ποτέ.
Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας γίνεται συνήθως συντηρητικά με τοπικές εγχύσεις φαρμάκων.

Αντιμετώπιση Οσφυαλγίας

Η θεραπεία της οσφυαλγίας, όπως πραγματοποιείται από τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα, χωρίζεται σε 3 στάδια:

Η χειρουργική θεραπεία σπάνια είναι αναγκαία. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα είναι έντονα, κυρίως μετά το δεύτερο στάδιο, και ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται στη συντηρητική θεραπεία και ο πόνος συνεχίζει να είναι ανυπόφορος, τότε καταφεύγουμε στη λύση της χειρουργικής επέμβασης. Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική επέμβαση γίνεται όταν υπάρχουν:
  • Ισχιαλγία 
  • Μυϊκή αδυναμία ή μούδιασμα στο πόδι
  • Υπαισθησία (μούδιασμα) γύρω ή κάτω από τα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό
  • Δυσκολία στην ούρηση ή αδυναμία κένωσης

Πόσο Διαρκεί η Οσφυαλγία;

Ο χρόνος θεραπείας και αποκατάστασης της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας δύσκολα μπορεί να οριστεί. Συνήθως, όμως, τα άτομα που έχουν υποστεί μια μικρή βλάβη, επανέρχονται σε πλήρη δραστηριότητα.

Για γρηγορότερη ανάρρωση, λοιπόν, ο ορθοπεδικός χειρούργος συνιστά ξεκούραση και σωστή χρήση των φαρμάκων.

Η φυσιοθεραπεία στην οξεία φάση της οσφυαλγίας δεν είναι πάντοτε αποτελεσματική. Εάν ο ασθενής αρχίσει φυσιοθεραπεία και παρουσιάσει επιδείνωση του πόνου στη μέση, καλό θα ήταν να διακόψει και να ξεκουραστεί για ένα διάστημα.

Η φυσιοθεραπεία βοηθάει κυρίως στην περίπτωση της χρόνιας οσφυαλγίας. 

Εάν δεν έχει γίνει σωστή αξιολόγηση του είδους του προβλήματος που προκαλεί την οσφυαλγία από τον ορθοπεδικό χειρουργό και το αίτιο, για παράδειγμα, είναι ένας προβληματικός δίσκος, υπάρχει πιθανότητα να επέλθει ρήξη και ο ασθενής να χρειαστεί επειγόντως χειρουργείο.

Δεν αντιμετωπίζονται όλες οι περιπτώσεις οσφυαλγίας με τον ίδιο τρόπο, επομένως μόνο ένας έμπειρος ορθοπεδικός μπορεί να διαγνώσει το αίτιο που προκαλεί οσφυαλγία και ισχιαλγία και να θεραπεύσει τον ασθενή από τον πόνο αποτελεσματικά και με ασφάλεια.

Δισκοπάθεια είναι η φθορά του δίσκου που μπορεί να συμβεί μετά από μία πολύ απότομη κίνηση ή απότομη άρση βάρους. Μέρος του δίσκου φεύγει από τη θέση του και προβάλλει στην έξοδο του νεύρου με αποτέλεσμα το νεύρο να πιεστεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο πόνος και το μούδιασμα μπορεί να αντανακλά μέχρι το κάτω άκρο. Παρ’ όλ’ αυτά, δισκοπάθεια που φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία δεν είναι απαραίτητα το αίτιο του πόνου στη μέση.

Το κάθε σπονδυλικό σώμα ενώνεται με το άλλο μέσω αρθρώσεων. Με τα χρόνια αυτές οι αρθρώσεις παρουσιάζουν αρθρίτιδα, δηλαδή παραμορφώνονται και προκαλούν πόνο. 

Αυτό είναι το συνηθέστερο αίτιο οσφυαλγίας. Εάν η υπερτροφία (παραμόρφωση) της άρθρωσης πιέζει το εξερχόμενο νεύρο, τότε συνυπάρχει και ισχιαλγία. Συνήθως η αρθρίτιδα συνυπάρχει και με δισκοπάθεια.

Η αύξηση του όγκου του εντέρου λόγω παθολογικών καταστάσεων, άγχους, ή μιας απλής δυσκοιλιότητας μπορεί να δημιουργήσει πόνο, ο οποίος αντανακλά χαμηλά στη μέση.

Ο ορθοπεδικός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς και πραγματοποιεί εξονυχιστική κλινική εξέταση ώστε να διαγνώσει το πρόβλημα και το αίτιο και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία στον πάσχοντα. 

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί μια δισκοπάθεια να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και να δημιουργηθεί κολίτιδα.

Τα άτομα με χαλαρές αρθρώσεις εκ γενετής, μπορεί να αποκτήσουν ακόμη πιο χαλαρες αρθρώσεις με την γιόγκα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει συχνότερα προβλήματα οσφυαλγίας.

Ο καρκίνος μπορεί να δώσει οσφυαλγία αλλά η κλινική εικόνα διαφέρει κατά πολύ από την απλή οσφυαλγία. Η καρκινική εντόπιση επιφέρει πόνο αλλά έχει κι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Ο ασθενής πονάει ακόμη και όταν είναι ξαπλωμένος, σε αντίθεση με την απλή οσφυαλγία όπου η ακινησία επιφέρει μείωση του πόνου.

Οι τοπικές εγχύσεις φαρμάκων για την οσφυαλγία προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία αν το πρόβλημα επιμένει. Το κόστος είναι υψηλότερο από την απλή λήψη φαρμάκων, αλλά εξαρτάται από το πόσο παραμελημένη είναι η οσφυαλγία και πόσες φορές θα επανέλθει ο πάσχων στο ιατρείο. Το θετικό είναι ότι με τη συντηρητική θεραπεία και τις τοπικές εγχύσεις ο πάσχων μπορεί να αποφύγει το χειρουργείο.

 

Για να ενημερωθείτε για το κόστος θεραπείας των συμπτωμάτων οσφυαλγίας κι ισχιαλγίας στην Κύπρο, κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα σήμερα!

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών σχετικά με την ορθοπεδική χειρουργική

Γενικά, το κολύμπι δεν αυξάνει τα συμπτώματα οσφυαλγίας ή ισχιαλγίας. Αντίθετα, είναι η ιδανική άσκηση για συντήρηση (3ο στάδιο της συντηρητικής θεραπείας).

Συγκεκριμένα, αν ο ασθενής δεν αντιμετωπίζει έντονο πόνο όταν κολυμπά, τότε μπορεί να συνεχίσει την κολύμβηση. Εάν, όμως, ο ασθενής πονάει όταν κολυμπά, τότε θα πρέπει να περιορίσει την κολύμβηση. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει πως το πολύ κρύο νερό της θάλασσας μπορεί να επιφέρει μυϊκό σπασμό και αύξηση του πόνου. 

Η χρήση φαρμάκων γίνεται πάντα σε συνεννόηση με τον ορθοπεδικό χειρουργό. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι αυτά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας και της ισχιαλγίας.

Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το χρονικό διάστημα που μπορεί να διαρκέσει η οσφυαλγία ή και η ισχιαλγία.

Σε γενικές γραμμές, η οσφυαλγία μπορεί να διαρκέσει 10-15 μέρες (οξεία οσφυαλγία), 4-12 μήνες (υπό-οξεία οσφυαλγία), ή 1 χρόνο (χρόνια οσφυαλγία).

Συνήθως, τα άτομα που έχουν υποστεί μικρή βλάβη, επανέρχονται σε πλήρη δραστηριότητα σε μικρό χρονικό διάστημα. 

Για γρηγορότερη ανάρρωση, ο ορθοπεδικός συνιστά ξεκούραση και σωστή χρήση των φαρμάκων.

Το περπάτημα ως άσκηση αυξάνει τον πόνο και συνεπώς χειροτερεύει την οσφυαλγία. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ασθενής χρειάζεται ξεκούραση και περισσότερο χρόνο μέχρι την επιστροφή του σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα.   

Η κατάσταση είναι περίπλοκη. Από τη μια, το άγχος μειώνει την αντοχή του ασθενή στον πόνο. Απ’ την άλλη, όμως, τα προβλήματα οσφυαλγίας και ισχιαλγίας μεγεθύνονται από το άγχος.

Συγκεκριμένα, ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για άγχος, έτσι αυτό μετατρέπεται σε οσφυαλγία. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς που έχουν οσφυαλγία έχουν και αυξημένο άγχος.  

Το άγχος εμφανίζεται όταν υπάρχει μυϊκή σύσπαση όλων των μικρών μυών που συνοδεύουν τα οπίσθια στηρίγματα της σπονδυλικής στήλης ανάμεσα στους σπονδύλους. Ως αποτέλεσμα, οι οπές που περνούν τα νεύρα μικραίνουν και τα νεύρα πιέζονται.

Είναι πολύ πιθανόν, όσοι έχουν θέματα άγχους, να αντιμετωπίζουν επίσης κολίτιδα. Κατά την κολίτιδα, το παχύ έντερο διογκώνεται και κάνει σπασμούς, με αποτέλεσμα να πιέζει τη σπονδυλική στήλη. Αυτό οδηγεί αυτομάτως σε οσφυαλγία.

Εάν το άγχος είναι μεγάλο και δεν ελέγχεται, τότε ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί και να συμβουλευτεί έναν γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας.   

Οι πιο συχνοί παράγοντες που οδηγούν στην εμφάνιση οσφυαλγίας και ισχιαλγίας είναι:
  • Ηλικία – άτομα, κυρίως γυναίκες, άνω των 30, υποφέρουν από ισχιαλγία.
  • Επάγγελμα – εργασίες που περιλαμβάνουν μεταφορά βαρέων αντικειμένων ή οδήγηση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής και κακή στάση του σώματος – αν το άτομο καμπουριάζει όταν κάθεται ή αν ο πάσχων είναι σωματικά αδρανής.
  • Εγκυμοσύνη – λόγω των ορμονών προκαλείται οσφυαλγία και ισχιαλγία. Η οσφυαλγία προκύπτει από τη χαλάρωση και το τέντωμα των συνδέσμων στη μέση και η ισχιαλγία οφείλεται στη κήλη.
  • Παχυσαρκία

Ορισμένα μέτρα πρόσληψης για την οσφυαλγία και την ισχιαλγία είναι τα παρακάτω:

  • Συστηματική σωματική άσκηση, όπως η κολύμβηση
  • Σωστή στάση του σώματος
  • Αποφυγή της πολύωρης παραμονής σε καθιστική θέση, π.χ., τοποθετήστε στην καρέκλα ένα μαξιλάρι, το οποίο θα κρατά τη μέση αλλά και το σώμα στη σωστή στάση
  • Αποφυγή της πολύωρης ορθοστασίας, ειδικά όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος
  • Επιλογή ενός σωστού στρώματος – όχι πολύ σκληρό ή πολύ μαλακό
  • Διακοπή καπνίσματος 

Νίκος Α. Γρανίτσας

Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων, Λευκωσία, Κύπρος

Ο Δρ. Γρανίτσας εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας ορθοπεδικών παθήσεων στην Κύπρο.

Εκπαίδευση

Προσόντα

Αξιολογήσεις Ασθενών

Διαβάστε εδώ τι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς για την κλινική, τον γιατρό και τις υπηρεσίες μας

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα σήμερα!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Checkboxes
Scroll to Top