Orthopedic Clinic

Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου

Αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου AMIS με άμεση αποκατάσταση

Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική Ισχίου AMIS

Με το πέρασμα του χρόνου, οι αρθρώσεις του σώματος φθείρονται, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να νιώθει πόνο, δυσκαμψία ή ακόμα και να μην μπορεί να περπατήσει πάνω από λίγα μέτρα.

Μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις που πλήττεται από παθολογικές καταστάσεις σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι το ισχίο. Όμως, ο ρόλος του ισχίου είναι καίριος στις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου, όπως το περπάτημα, η διατήρηση ισορροπίας, ή το κάθισμα σε μια καρέκλα. Επομένως, ο πόνος στο ισχίο σε συνδυασμό με δυσκολία ή ανικανότητα βάδισης χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για το κατεστραμμένο ισχίο και την εξάλειψη του πόνου είναι η αρθροπλαστική ισχίου. Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα η ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται αναίμακτα με την καινοτόμα τεχνική χειρουργικής προσθίας προσπέλασης AMIS - ότι πιο σύγχρονο στον τομέα της χειρουργικής ορθοπεδικής!

Ο διακεκριμένος Ορθοπεδικός Χειρουργός στη Λευκωσία Κύπρου, Δρ. Νίκος Γρανίτσας, εξειδικεύεται στο χειρουργείο ισχίου, με τον ασθενή να μπορεί να περπατήσει ξανά σε λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Τι Είναι η Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου;

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης του ισχίου λόγω αρθρίτιδας ή κατάγματος με μία τεχνητή άρθρωση.

Το χειρουργείο ολικής αρθροπλαστικής αποκαθιστά τη μειωμένη ή χαμένη κινητικότητα του ασθενούς κι εξαλείφει τον πόνο κατά το περπάτημα.

Πατέρας της ολικής αρθροπλαστικής είναι ο Άγγλος Ορθοπεδικός John Churnley, με την πρώτη επέμβαση να πραγματοποιείται το 1960.

Ποιο Είναι το Πρόβλημα & Γιατί Χρειάζεται Θεραπεία;

Όσο μεγαλώνουμε, ο αρθρικός χόνδρος που καλύπτει τα οστά των αρθρώσεων φθείρεται και η άρθρωση παραμορφώνεται. Ιδιαίτερα στα οστά του ισχίου, αυτή η φθορά προκαλεί τα εξής:

Η πάθηση αυτή ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα (ή άλατα στην άρθρωση) και συναντάται κυρίως σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην άρθρωση του ισχίου είναι η πλήρης ανικανότητα βάδισης.

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία του φθαρμένου ισχίου είναι η ολική αρθροπλαστική, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι υγιή και το πρόβλημά τους είναι η δυσκολία στη βάδιση. Μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς μπορούν να περπατήσουν ξανά άμεσα και χωρίς πόνο.

Προβλήματα στο ισχίο μπορεί να προκληθούν επίσης από γενικευμένες ρευματολογικές παθήσεις ή τραυματισμό.

Όταν η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα του πόνου στο ισχίο κι ο ασθενής αδυνατεί να βαδίσει πάνω από 300 μέτρα, τότε υποβάλλεται σε ολική αρθροπλαστική.

Σε άτομα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας ενδείκνυται η ημι-ολική αρθροπλαστική, κυρίως για την αντιμετώπιση καταγμάτων στο ισχίο.

Πλεονεκτήματα Αρθροπλαστικής Ισχίου

Η σύγχρονη αρθροπλαστική ισχίου είναι η πιο ασφαλής κι αποτελεσματική χειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση του φθαρμένου ή ανεπανόρθωτα τραυματισμένου ισχίου, για περιπτώσεις δηλαδή όπου η απλή αρθροσκόπηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας AMIS της Medacta, οι ψηφιακές ιατρικές τεχνολογίες και τα καινοτόμα υλικά που χρησιμοποιούνται από τους ορθοπεδικούς χειρουργούς σήμερα, αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης.

Τα κύρια πλεονεκτήματα της σύγχρονης αρθροπλαστικής ισχίου είναι:

Αρθρίτιδα Στα Ισχία - Τι Είναι & Πώς Προκαλείται;

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα είναι η πάθηση που προκαλείται από την εκφύλιση του χόνδρου στις αρθρώσεις. Ο χόνδρος είναι ένας λείος κι ανθεκτικός ιστός που καλύπτει τις άκρες των οστών σε μια άρθρωση και λειτουργεί ως «αμορτισέρ» για την διευκόλυνση της κίνησης.

Χόνδρος

Με την πάροδο του χρόνου, ο χόνδρος μπορεί να φθαρεί ή να καταστραφεί λόγω φυσιολογικής γήρανσης, τραυματισμών, υπερβολικής χρήσης της άρθρωσης, παχυσαρκίας, γενετικών παραγόντων ή άλλων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Ισχίο

Η φθορά του χόνδρου οδηγεί σε τριβή των οστών, γεγονός το οποίο προκαλεί στον πάσχοντα πόνο, φλεγμονή και προβλήματα κίνησης. Η αρθρίτιδα στα ισχία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η διάγνωση της αρθρίτιδας στα ισχία γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπεδικό με κλινική εξέταση. Ο γιατρός ενημερώνεται για τα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και εκτελεί την κλινική εξέταση η οποία συνήθως περιλαμβάνει:
  • Ανίχνευση πόνου στην περιοχή του ισχίου
  • Έλεγχος εύρους κίνησης
  • Έλεγχος για κριγμό («κρακ») στην άρθρωση κατά την κίνηση
  • Προβλήματα στη βάδιση
  • Έλεγχος μυϊκής δύναμης στο ισχίο
Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία) για έλεγχο κατάγματος στο ισχίο ή άλλων παθήσεων.

Τύποι Ολικής Αρθροπλαστικής Ισχίου

Υπάρχουν διάφορα είδη ολικής αρθροπλαστικής ισχίου ανάλογα με την προσπέλαση που εκτελεί ο χειρουργός για να τοποθετήσει το μόσχευμα. Οι 3 τύποι προσπέλασης είναι οι εξής:

Η οπίσθια προσπέλαση είναι η τεχνική που προτιμούσε ο εμπνευστής της ολικής αρθροπλαστικής J. Churnley πολλά χρόνια πριν. Είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και μεγάλο σε διάρκεια χειρουργείο.

Η πλάγιο-πρόσθια προσπέλαση είναι λίγο πιο γρήγορη, με τον χειρουργό να χρειάζεται μόνο τη βοήθεια ενός νοσοκόμου για να ολοκληρώσει την επέμβαση εντός μιάμιση ώρας.

Και στις δύο αυτές προσπελάσεις, οι μετρήσεις για την τοποθέτηση της αρθροπλαστικής δεν μπορούν να είναι απολύτως ακριβείς.

Αντιθέτως, η πρόσθια προσπέλαση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα των τελευταίων ετών στον τομέα της ολικής αρθροπλαστικής του ισχίου.

Σύγχρονη Ρομποτική Αρθροπλαστική Ισχίου

Πολλοί ασθενείς νιώθουν φόβο για το χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ισχίο ή στο γόνατο. Τους αγχώνει η διάρκεια της επέμβασης και το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα. Όλοι οι πάσχοντες ρωτάνε πότε θα μπορέσουν να περπατήσουν ξανά κι αν ο οργανισμός τους θα δεχτεί το μόσχευμα.

Με τις σύγχρονες ρομποτικές τεχνικές αντικατάστασης ισχίου, ο ασθενής αισθάνεται σιγουριά για το αποτέλεσμα της επέμβασης, ο πόνος εξαφανίζεται και η βάδιση είναι δυνατή λίγες μόλις ώρες μετά το χειρουργείο. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Βεβαίως, η καινοτόμα, ελάχιστα επεμβατική τεχνική AMIS είναι απαιτητική και προϋποθέτει πολλές ώρες εκμάθησης για τον χειρουργό ορθοπεδικό. Για να εξειδικευτεί ένα ιατρός στην τεχνική αρθροπλαστικής AMIS, πρέπει να έχει εκπαιδευτεί από την εταιρεία Medacta στην Ελβετία και να του έχουν χορηγηθεί τα κατάλληλα εργαλεία.

Πρωτοποριακή Χειρουργική AMIS

Το χειρουργείο αρθροπλαστικής ισχίου AMIS θεωρείται ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο. Κι αυτό γιατί ο χειρουργός δεν κόβει τους μυς, τους τένοντες και τα νεύρα, παρά μόνο τα παραμερίζει ώστε να επέμβει στο οστό. Έτσι ο ασθενής δεν χάνει αίμα.

Με ένα ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα γίνεται ο έλεγχος και οι μετρήσεις στο πόδι, ώστε το μόσχευμα να τοποθετηθεί επακριβώς στη σωστή θέση.

Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της τεχνικής AMIS είναι ότι ελαχιστοποιεί (<1%) μια αρκετά συνηθισμένη και σοβαρή επιπλοκή του χειρουργείου αρθροπλαστικής ισχίου, αυτή του εξαρθρήματος του ισχίου στο μέλλον. Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αρθροπλαστικής ισχίου AMIS είναι τα εξής:

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αρθροπλαστικής ισχίου AMIS είναι τα εξής:

Εκτός από τις διαφορετικές τεχνικές τοποθέτησης της αρθροπλαστικής, υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τα υλικά που χρησιμοποιεί ο κάθε χειρουργός ανάλογα με την ξεχωριστή ανατομία της περιοχής που χειρουργείται.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, ολικές αρθροπλαστικές με τσιμέντο ή χωρίς, και κοτύλες (κοιλότητες στην λεκάνη) που σφηνώνουν ή βιδωτές.

Ο χειρουργός είναι ο μόνος που γνωρίζει τις ανάγκες του κάθε ασθενή και τι υλικά πρέπει να χρησιμοποιήσει.

Το πιο σημαντικό είναι να γίνει σωστά η προσπέλαση και η τοποθέτηση του μοσχεύματος, ώστε τα αποτελέσματα της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου να είναι επιτυχημένα και με τη μέγιστη δυνατή διάρκεια στο χρόνο.

Προετοιμασία Για Την Επέμβαση

Όσο πιο καλή είναι η φυσική κατάσταση του ασθενούς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα αρθροπλαστικής ισχίου. Σε ασθενείς με κιρσούς στα πόδια, μπορεί να χρειαστούν θεραπεία πριν το χειρουργείο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να φράξουν οι φλέβες.

Επιπλέον, γίνεται έλεγχος στο δέρμα και τα δόντια ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα προϋπάρχουσας λοίμωξης και εισαγωγής μικροβίων στον οργανισμό, που μπορεί να επηρεάσουν την αποδοχή της πρόθεσης (μοσχεύματος).

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο χειρουργικό δωμάτιο όπου τηρούνται τα πιο αυστηρά πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής.

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου γίνεται είτε υπό ολική αναισθησία, είτε με επισκληρίδια (ραχιαία) αναισθησία στην πλάτη, κατά την οποία ο ασθενής είναι ξύπνιος, αλλά δεν έχει αίσθηση του σώματός του από τη μέση και κάτω.

Η τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιούνται στην ολική αρθροπλαστική ισχίου σήμερα έχει σημειώσει τεράστια άλματα.

Τα σύγχρονα μοσχεύματα για το ισχίο έχουν ανατομική κατασκευή κι επιφάνειες που προσομοιάζουν με το κόκαλο και γίνονται ένα με αυτό.

Ζητήστε δεύτερη γνώμη από τον εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Δρ. Γρανίτσα

Διάρκεια Χειρουργείου

90 λεπτά

Παραμονή στο Νοσοκομείο

2 ημέρες

Χρόνος Αποκατάστασης

4 - 6 εβδομάδες

Οδήγηση

15 ημέρες

Χρόνος Αποκατάστασης Μετεγχειρητικά

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με τεχνική πρόσθιας προσπέλασης AMIS είναι ένα σημαντικό και απαιτητικό χειρουργείο, παρόλο που όπως είπαμε είναι ελάχιστα επεμβατικό κι αναίμακτο.

Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο και μπορεί να βαδίσει με πλήρη φόρτιση λίγες μόλις ώρες μετά το χειρουργείο. Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί ασθενείς παρασύρονται και προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους άμεσα. Παρ' όλ' αυτά, χρειάζεται άφθονη ξεκούραση για να επιτύχει ο ασθενής σωστή και γρήγορη ανάρρωση.

Τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, ο γιατρός θα προτείνει ελάχιστη βάδιση και μικρές δραστηριότητες, οι οποίες θα αυξάνονται προοδευτικά, μέρα με τη μέρα. Οι ασθενείς που πριν το χειρουργείο περπατούσαν με πατερίτσες, θα χρειαστούν φυσικοθεραπείες για πλήρη αποκατάσταση. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας περιλαμβάνει συνήθως ασκήσεις γλουτιαίων, προσαγωγών κι απαγωγών του ισχίου.

Για να επιστρέψει ο ασθενής στην εργασία του θα χρειαστούν περίπου 6 εβδομάδες. Εάν η εργασία είναι χειρωνακτική, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επιστροφή σε αυτήν.

Πόνος Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου

Ο ασθενής δεν νιώθει πόνο μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου AMIS. Επιπλέον, μπορεί να βαδίσει κανονικά με πλήρη φόρτιση λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το ισχίο έχει αναρρώσει πλήρως. Η παρατεταμένη ορθοστασία ή η συνεχής βάδιση, πολύ πιθανό να δημιουργήσουν οίδημα και επιπλοκές.

Επιπλέον, η χειρουργική τομή καταστρέφει κάποιες φλέβες στο σημείο, οι οποίες χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να δημιουργηθούν ξανά.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί πιστά τις μετεγχειρητικές οδηγίες και τις συμβουλές του χειρουργού ορθοπεδικού, αφήνοντας το πόδι του να ξεκουραστεί επαρκώς.

Μετά το χειρουργείο ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 – 3 ημέρες, όπου του χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση.

Στη συνέχεια, λαμβάνει αντιβίωση για μία εβδομάδα περίπου από το σπίτι του. Ο γιατρός θα συστήσει και φάρμακα που θα βοηθήσουν στην αποφυγή οιδήματος στο πόδι.

Οι μετεγχειρητικές επισκέψεις είναι συνήθως δύο, μία στις τρεις ημέρες μετά την επέμβαση και μια μετά από 15 ημέρες.

Η ολική αρθροπλαστική συνδέεται συνήθως με δύο επιπλοκές: Τη φλεγμονή και τη θρομβοφλεβίτιδα

Για την αντιμετώπιση της φλεγμονής αρκεί η αλλαγή του αντιβιοτικού.

Γενικότερα, τα χειρουργεία που γίνονται σε καθαρό περιβάλλον, σε σύντομο χρόνο και είναι ελάχιστα επεμβατικά, συνήθως δεν παρουσιάζουν μη αντιμετωπίσιμη φλεγμονή.

Η επιπλοκή της θρομβοφλεβίτιδας είναι επίσης σπάνια όταν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού, που περιλαμβάνουν ελαφριά κίνηση και βάδιση πριν και μετά το χειρουργείο.

Εάν όμως ο ασθενής δεν προσέξει το πόδι του μετά το χειρουργείο και δημιουργηθεί οίδημα, η πιθανότητα για θρομβοφλεβίτιδα αυξάνεται.

Τι Αποτέλεσμα να Περιμένω Μετά την Αρθροπλαστική Ισχίου;

Μετά την αρθροπλαστική ισχίου με πρόσθια προσπέλαση AMIS, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει μέσα στο πρώτο κιόλας εικοσιτετράωρο με πλήρη φόρτιση. Δεν υπάρχει πόνος, ενώ η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι άμεση.

Το ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο με πρόσθια προσπέλαση AMIS της Medacta εγγυάται ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα αρθροπλαστικής με πολύ μεγάλη διάρκεια.

Στην Κύπρο το κράτος δεν καλύπτει την πρωτοποριακή αρθροπλαστική ισχίου AMIS στον ιδιωτικό τομέα, επομένως οι ασθενείς που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση, καλούνται να πληρώσουν το κόστος μόνοι τους. Το κόστος κυμαίνεται περίπου στα €10,000.

Στην τελική τιμή της επέμβασης θα συμπεριληφθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος που γίνεται μία εβδομάδα με δέκα μέρες νωρίτερα του χειρουργείου, αλλά και η μετεγχειρητική παρακολούθηση για όσο διάστημα χρειαστεί εντός κι εκτός του νοσοκομείου. Επιπλέον θα συνυπολογιστεί η αμοιβή της χειρουργικής ομάδας και του αναισθησιολόγου.

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα για να συζητήσετε το συνολικό κόστος της αρθροπλαστικής ισχίου στην Κύπρο.

Συχνές Ερωτήσεις

Οι πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών σχετικά με την ορθοπεδική χειρουργική

Δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή για την αρθροπλαστική ισχίου. Η επέμβαση εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και το πότε θα μπορέσει να διαθέσει επαρκή χρόνο ώστε να αναρρώσει. 

Επομένως, η αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε εποχής του έτους. Ο γιατρός και ο ασθενής θα συζητήσουν από κοινού για το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της επέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα συμπτώματα του ασθενούς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάρρωση μετά από αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες ή ακόμη και μήνες. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να αφιερώσει χρόνο στην ξεκούρασή του και να κάνει τις απαιτούμενες φυσικοθεραπείες για ταχεία ανάρρωση.

Ο ορθοπεδικός σε συνεννόηση με τον φυσικοθεραπευτή σας θα σας προτείνουν ασκήσεις κινητικότητας, ισορροπίας κι ενδυνάμωσης μυών. Το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας μετά από χειρουργεία στο ισχίο περιλαμβάνει συνήθως ασκήσεις γλουτιαίων, προσαγωγών και απαγωγών του ισχίου.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις συστάσεις του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή σας και να μην κάνετε ασκήσεις που προκαλούν πόνο ή σας δυσκολεύουν. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται με σταδιακό τρόπο και να προσαρμόζονται στην ανάρρωσή σας. 

Πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φυσιοθεραπευτή πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα ασκήσεων.

Η απόφαση για την αρθροπλαστική ισχίου σε μεγάλη ηλικία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και πρέπει να γίνει μετά από προσεκτική αξιολόγηση από τον γιατρό. Εάν ο ασθενής είναι σε καλή γενική κατάσταση και δεν υπάρχουν σοβαρά ιατρικά προβλήματα, η αρθροπλαστική ισχίου είναι η ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του πόνου στο ισχίο και για τα κινητικά προβλήματα του ασθενούς.

Ο γιατρός θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, τον βαθμό του πόνου και την επίδραση της ενδεχόμενης αρθροπλαστικής στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Με βάση αυτήν την αξιολόγηση, ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής ισχίου.

Αυτό που χρειάζεται μετά την αρθροπλαστική ισχίου είναι ξεκούραση ώστε να επιτευχθεί ταχεία ανάρρωση. 

Ο χειρουργημένος πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του ισχίου, όπως άλματα, τρέξιμο ή απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. 

Πρέπει επίσης να ακολουθεί τις οδηγίες του φυσιοθεραπευτή σχετικά με τη σωστή έκταση των ασκήσεων φυσικοθεραπείας και τη συχνότητα των επαναλήψεων.

Τέλος, το ισχίο πρέπει να προστατευθεί από υπερβολική έκθεση σε θερμότητα ή κρύο.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις συστάσεις του γιατρού και του φυσιοθεραπευτή σας μετά την αρθροπλαστική ισχίου. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάρρωση και στην αποφυγή επιπλοκών. Αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία ή εάν παρουσιάζετε συμπτώματα επιπλοκών.

Εάν επιθυμείτε να χειρουργηθείτε με την καινοτόμα χειρουργική τεχνική AMIS, η οποία είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην αρθροπλαστική του ισχίου, τότε θα πρέπει να στραφείτε στον ιδιωτικό τομέα.

Το κόστος στον ιδιωτικό τομέα είναι μεγαλύτερο αλλά όχι αποτρεπτικό, καθώς αυτό το χειρουργείο πραγματικά αλλάζει τη ζωή των ασθενών.

Το σημαντικό για το χειρουργείο αντικατάστασης ισχίου δεν είναι τόσο το νοσοκομείο, όσο η ικανότητα και η εμπειρία του γιατρού, καθώς και η εξειδίκευσή του στις πιο καινοτόμες θεραπείες και χειρουργικές τεχνικές αρθροπλαστικής.

Επικοινωνήστε σήμερα με τον Δρ. Γρανίτσα στη Λευκωσία Κύπρου για να μάθετε περισσότερα για την αρθροπλαστική ισχίου με σύγχρονες, αναίμακτες τεχνικές.

Ο χρόνος νοσηλείας μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την χειρουργική τεχνική και την κατάσταση του ασθενούς. Ασθενείς που χειρουργούνται με τεχνική πρόσθιας προσπέλασης AMIS παραμένουν στο νοσοκομείο για περίπου 2 ημέρες μετά την επέμβαση.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, ο ασθενής παρακολουθείται προσεκτικά από το ιατρικό προσωπικό της κλινικής.

Μετά την εξιτήριο, η ανάρρωση συνεχίζεται συνήθως στο σπίτι. Ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, τις ασκήσεις, τη φροντίδα των πληγών και τις δραστηριότητες που επιτρέπεται να κάνει.

Με τη χειρουργική τεχνική πρόσθιας προσπέλασης AMIS, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ξανά μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου

Το πόδι μπορεί να πρηστεί μετά το χειρουργείο αρθροπλαστικής όταν ο ασθενής δεν αναπαύεται επαρκώς και δεν ακολουθεί τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού. Η παρατεταμένη ορθοστασία και η υπέρμετρη βάδιση αμέσως μετά το χειρουργείο έχουν σαν αποτέλεσμα το οίδημα του κάτω άκρου.

Το οίδημα επιφέρει μείωση της κίνησης, μερική ακινητοποίηση και δημιουργία συμφύσεων. Αυτά τα συμπτώματα παρατείνουν την αποθεραπεία.

Είναι σημαντικό, επομένως, ο ασθενής να κάνει τις ασκήσεις που συνιστά ο ορθοπεδικός χειρουργός και να ξεκουράσει το γόνατό του, ώστε να μη δημιουργηθεί οίδημα στη χειρουργημένη περιοχή.

Νίκος Α. Γρανίτσας

Ορθοπεδικός Χειρουργός Γονάτων & Ισχίου, Λευκωσία, Κύπρος

Ο Δρ. Γρανίτσας εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες κι ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους θεραπείας ορθοπεδικών παθήσεων στην Κύπρο.

Εκπαίδευση

Προσόντα

Αξιολογήσεις Ασθενών

Διαβάστε εδώ τι λένε οι ίδιοι οι ασθενείς για την κλινική, τον γιατρό και τις υπηρεσίες μας

Επικοινωνία

Κλείστε ραντεβού με τον Δρ. Γρανίτσα σήμερα!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Checkboxes
Scroll to Top