Orthopedic Clinic

Οστεοαρθρίτιδα: Αντιμετώπιση Με Αρθροπλαστική Γόνατος

Η αρθρίτιδα θεωρείται μια από τις πιο συχνές παθήσεις που ταλαιπωρεί έναν μεγάλο αριθμό ατόμων. 

Η αρθρίτιδα, γνωστή και ως η φλεγμονή της άρθρωσης, ή ως εκφυλιστικές αλλοιώσεις, ή ως άλατα, είναι ένα σύμπτωμα τουλάχιστον 100 σχετικών παθήσεων, οι οποίες ονομάζονται ρευματικές διαταραχές. 

Πιο συγκεκριμένα, η πάθηση αυτή προκαλεί προβλήματα στο δέρμα, στους μυς, στον συνδετικό ιστό, στους τένοντες, ακόμη και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. 

Με σωστή αντιμετώπιση, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της σωστής διατροφής, οι περισσότερες περιπτώσεις αρθρίτιδας ελέγχονται εύκολα και επιτυχώς, με τους πάσχοντες να έχουν μια φυσιολογική ζωή δίχως πόνο και με καλή κίνηση των αρθρώσεων.

Με λίγα λόγια, παρότι η νόσος δεν είναι ιάσιμη, οι περισσότερες περιπτώσεις, ακόμη και οι πιο βαριές, επιδέχονται θεραπεία. 

Η αρθρίτιδα, όμως, χωρίζεται σε διάφορες μορφές, όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία αποτελεί πλέον μια σοβαρή πάθηση.

Σε αυτό το άρθρο, στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το κοινό σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα, τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Τι Είναι Η Οστεοαρθρίτιδα (Αρθρίτιδα) Γόνατος;

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απ’ την αρχή… Γνωρίζετε τι είναι η οστεοαρθρίτιδα; 

Η οστεοαρθρίτιδα έχει χαρακτηριστεί ως το πιο κοινό είδος αρθρίτιδας και η λιγότερο επικίνδυνη από τις υπόλοιπες. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά, το 90% του πληθυσμού άνω των 40 ετών έχει μερικά συμπτώματα αρθρίτιδας. Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται συνήθως είναι των δακτύλων, των ισχίων, των γονάτων και της σπονδυλικής στήλης. 

Όσον αφορά την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αυτή είναι η πάθηση κατά την οποία καταστρέφεται και φθείρεται ο υαλοειδής χόνδρος της άρθρωσης, και καμιά φορά το κόκαλο, ως αποτέλεσμα της χρόνιας καταπόνησης της άρθρωσης. 

Αναλυτικότερα, όταν καταστραφεί ο χόνδρος που καλύπτει το οστό στις αρθρικές επιφάνειες, το υποχόνδριο οστό είναι πιο εκτεθειμένο στην πίεση, στην τριβή και στις καταπονήσεις των αρθρώσεων, αφού η ικανότητα του αρθρικού χόνδρου να απορροφά τις καθημερινές φορτίσεις που δέχεται η άρθρωση έχει χαθεί.  

Ως αποτέλεσμα, οι αρθρικές επιφάνειες ολοένα και περισσότερο καταστρέφονται. Ταυτόχρονα,  αυξάνεται η θερμοκρασία λόγω τριβής και εμφανίζεται μια μεγάλη ποσότητα φλεγμονώδους αρθρικού υγρού, το οποίο παράγεται από τον οργανισμό με στόχο την ελάττωση της τριβής των αρθρικών επιφανειών. 

Ποια Είναι Τα Αίτια Οστεοαρθρίτιδας Γόνατος;

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υπάρχουν δύο βασικοί τύποι οστεοαρθρίτιδας: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής οστεοαρθρίτιδα.  

Στην πρώτη περίπτωση οστεοαρθρίτιδας, δεν υπάρχουν σαφή αίτια, αφού εμπλέκονται πολλές αρθρώσεις, συμπεριλαμβανόμενων των δακτύλων, των χεριών, των ποδιών και του γόνατος. 

Συνήθως, όμως, η πρωτοπαθής οστεοαρθρίτιδα εκδηλώνεται πρώτα στα χέρια, ενώ προσβάλει κυρίως γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. 

Η κληρονομικότητα αποτελεί μια από τις πιο γενικές αιτίες που οδηγούν σε πρωτοπαθή οστεοαρθρίτιδα. 

Στη δεύτερη περίπτωση, καταστρέφεται κυρίως ο χόνδρος. Με τις πιο συχνές αιτίες να είναι: 

 • Προηγούμενοι τραυματισμοί, οι οποίοι καταλήγουν σε κάταγμα, ρήξη συνδέσμου ή τραυματισμούς των χόνδρων.  
 • Αναπτυξιακές διαταραχές, οι οποίες προκαλούν ανατομικές ανωμαλίες, όπως επιγονατιδομηριαία δυσπλασία. 
 • Χρόνιες παθήσεις γόνατος ή παθήσεις της παιδικής ηλικίας, οι οποίες προκαλούν κακή ευθυγράμμιση του γόνατος
 • Άλλες παθήσεις, όπως η αγγειακή νέκρωση. 

Συνοπτικά,  μερικά από τα πιο γενικά αίτια που οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι: 

 • Ηλικία: Όσο το άτομο μεγαλώνει τόσο πιο εύκολα φθείρεται και ο αρθρικός χόνδρος. Συνήθως, το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε άτομα άνω των 50 ετών – σε μεγαλύτερες ηλικίες
 • Παχυσαρκία: Αυξάνει δραματικά τα φορτία που δέχεται ο αρθρικός χόνδρος, με αποτέλεσμα την πρώιμη φθορά.
 • Φύλο: Λόγω ορμονικών παραγόντων, η οστεοαρθρίτιδα είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
 • Πρόσφατοι Τραυματισμοί 
 • Επαγγελματική δραστηριότητα: Πολλά επαγγέλματα περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις του γόνατος και έντονη πίεση, με αποτέλεσμα την πρώιμη φθορά του χόνδρου.
 • Συστηματικές Νόσοι: Όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Ποια Είναι Τα Συμπτώματα Της Οστεοαρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας αρχίζουν σταδιακά. Αρχικά εκδηλώνεται τμηματικά, δηλαδή σε ένα σημείο του γόνατος, π.χ, στο έσω, στο έξω ή στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση.

Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η οστεοαρθρίτιδα εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος του γόνατος, αν όχι σε όλο. 

Συνοπτικά, ένα από τα βασικότερα και κυριότερα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι ο έντονος πόνος. 

Ο πόνος αυτός εκδηλώνεται κυρίως στο σημείο της άρθρωσης, μεταξύ του κατώτερου τμήματος του μηριαίου οστού και του ανώτερου τμήματος της κνήμης.

Πολλοί ασθενείς, όμως, μπορεί να νιώθουν πόνο και στο πάνω μέρος του γόνατος ως το ισχίο, κάτω στην ποδοκνημική ή στο μπροστινό μέρος του γόνατος πάνω από την επιγονατίδα. Αυτό συμβαίνει λόγω του ότι ο πόνος αντανακλάται σε διάφορα σημεία. 

Ο πόνος γίνεται πιο έντονος όταν ο ασθενής κινείται, αθλείται, ή ακόμη, προς το τέλος της μέρας που ο ασθενής ξεκουράζεται. 

Άλλα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας γόνατος είναι: 

 • Εμφάνιση οιδήματος: Το γόνατο δηλαδή πρήζεται λόγω του αρθρικού υγρού. Η αυξημένη ποσότητα του υγρού ταλαιπωρεί τους ασθενείς, ενώ στο πίσω μέρος του γόνατος συχνά σχηματίζεται μια κύστη (γνωστή ως κύστη Baker) που εντείνει το  αίσθημα του πόνου.
 • Αίσθημα θερμότητας: Η θερμότητα της περιοχής αυξάνεται λόγω του ερεθισμού. 
 • Δυσκαμψία: Όταν ο ασθενής δυσκολεύεται να λυγίσει το γόνατό του το πρωί ή μετά από αρκετή ώρα καθισμένος. 
 • Ελάττωση της κινητικότητας του γόνατος: Όταν ο ασθενής δυσκολεύεται να κινηθεί, να σηκωθεί ή να περπατήσει. 
 • Αίσθημα τριβής: Όταν ο ασθενής αισθάνεται διάφορους θορύβους (π.χ., θορύβους τριβής) καθώς μετακινείται. 
 • Αίσθημα αδυναμίας: Όταν ο ασθενής αισθάνεται αδυναμία και νιώθει ότι τα πόδια του δεν τον «κρατάνε». Η αστάθεια αυτή είναι αποτέλεσμα της συνοδούς ατροφίας του τετρακεφάλου μυός ή της βλάβης συνδέσμου (αυτό είναι πιο σπάνιο).
 • Παραμόρφωση γόνατος: Ένα από τα τελευταία συμπτώματα είναι όταν το γόνατο αρχίζει να παραμορφώνεται και ο ασθενής δυσκολεύεται να το τεντώσει. 

Διάγνωση Οστεοαρθρίτιδας

Μετά την κλινική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό, η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ολοκληρώνεται με απεικονιστικές ακτινογραφίες, οι οποίες θα φανερώσουν τον βαθμό αλλοίωσης (φθοράς) της άρθρωσης. 

Τα αποτελέσματα θα παραλάβει ο ορθοπεδικός, ο οποίος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης, σύμφωνα πάντα με τον βαθμό του προβλήματος και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. 

Αντιμετώπιση Οστεοαρθρίτιδας Γόνατος

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να αντιμετωπιστεί ένα αρθριτικό γόνατο. Μερικοί από αυτούς είναι: 

 

Φαρμακευτική Αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή αποτελεί μέρος της συντηρητικής θεραπείας αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων και παυσίπονων που μπορούν να χορηγηθούν για την αντιμετώπισης της πάθησης αυτής, όπως τα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία στοχεύουν κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας.

Ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία στοχεύουν στην ανακούφιση από τον πόνο στο γόνατο.

Προσοχή! Πριν από οποιαδήποτε χορήγηση, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας συμβουλέψει για το ποια είναι τα κατάλληλα φάρμακα που μπορείτε να λάβετε.  

 

Φυσικοθεραπείες

Η φυσικοθεραπεία είναι επίσης μέρος της συντηρητικής θεραπείας αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. 

Πιο συγκεκριμένα, η φυσικοθεραπεία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών, στην απορρόφηση του υγρού και στη διατήρηση της κινητικότητας του γόνατος. 

 

Αλλαγές Στον Τρόπο Ζωής

Ο τρόπος ζωής έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος. 

Με λίγα λόγια, ένας ασθενής με οστεοαρθρίτιδα γόνατος θα πρέπει να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, να αποφεύγει το κάπνισμα και το αλκοόλ και να εντάξει ήπιες αθλητικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά του.  

Είναι επίσης σημαντικό ο ασθενής να αποφεύγει κινήσεις που καταπονούν τα γόνατα, όπως ανέβασμα και κατέβασμα σκάλας, ενώ ταυτόχρονα, θα πρέπει να φοράει άνετα παπούτσια που ξεκουράζουν τα πόδια.

 

Ενέσιμη Θεραπεία

Στη συντηρητική θεραπεία αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος συμπεριλαμβάνονται επίσης οι ενέσιμες θεραπείες. 

Οι ενέσεις αυτές περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες που εγχύονται μέσω της ένεσης εντός της άρθρωσης. Στόχος τους είναι η ανακούφιση του ασθενούς και η μείωση των συμπτωμάτων.

Επίσης, οι ενέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν ουσίες όπως υαλουρονικό οξύ. Στόχος αυτών των ενέσεων είναι η ανακούφιση του ασθενούς. 

Προσοχή! Οι ενέσιμες θεραπείες γίνονται σε επιλεγμένες περιπτώσεις και μόνο όταν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.   

 

Αρθροπλαστική Γόνατος

Με τη πάροδο του χρόνου, όταν ο πόνος είναι πλέον αφόρητος, πολλοί από αυτούς τους τρόπους αντιμετώπισης αποδεικνύονται ανεπαρκείς. 

Ως αποτέλεσμα, οι ορθοπεδικοί χειρουργοί συστήνουν χειρουργική θεραπεία αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας γόνατος με αρθροπλαστική γόνατος.  

Υπενθυμίζουμε πως η ολική αρθροπλαστική αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία για την καταστροφή των αρθρώσεων λόγω αρθρίτιδας, ρευματοπάθειας, κάκωσης ή εκφυλιστικών αλλοιώσεων με το πέρασμα του χρόνου. 

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείται μέσω πρωτοποριακών ρομποτικών μεθόδων, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία για τον ασθενή μετεγχειρητικά.

Κίνδυνοι Αν Παραμείνει Η Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος Χωρίς Θεραπεία

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό, η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι μια πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα είτε με συντηρητική, είτε με χειρουργική θεραπεία αντιμετώπισης. 

Αν ο ασθενής το παραμελήσει και δεν συμβουλευτεί γρήγορα έναν ορθοπεδικό, ο πόνος θα γίνει ακόμα πιο έντονος και αφόρητος, ενώ ταυτόχρονα, ο ασθενής θα αντιμετωπίζει αυξημένη δυσκολία κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας!

Η Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας αποτελεί το κορυφαίο ιατρικό κέντρο αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς σε Κύπρο και Ελλάδα, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα. Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στην αρθροπλαστική γόνατος με ρομποτική ακρίβεια. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οστεοαρθρίτιδα και την αντιμετώπισή της μέσω αρθροπλαστικής γόνατος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρανίτσα και την ορθοπεδική κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα! 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα:

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

  Scroll to Top