Orthopedic Clinic

Αρθροπλαστική Γόνατος και Ηλικία: Πότε Πρέπει Να Γίνει Το Χειρουργείο;

Αναρωτιέστε αν είστε ο/η κατάλληλος/η υποψήφιος/α για τη χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος; Σας ανησυχεί η αρθροπλαστική γόνατος σε μεγάλη ηλικία;

Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες σκέψεις, αφού η συνεχής πρόοδος της επιστήμης έχει επιφέρει τεράστιες αλλαγές και εξελίξεις τόσο στην Ιατρική όσο και στον τομέα της Αναισθησιολογίας και της Ορθοπεδικής Χειρουργικής.

Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς με κατεστραμμένες και παραμορφωμένες αρθρώσεις στα γόνατα λόγω κακώσεων, αρθρίτιδας ή εκφυλιστικών αλλοιώσεων, έχουν πλέον τη δυνατότητα να «δώσουν τέλος» στον έντονο πόνο, περπατώντας και πάλι με ευκολία.

Πώς; Μέσω των νέων πρωτοποριακών και επαναστατικών μεθόδων ρομποτικής χειρουργικής που επιτρέπουν σε ασθενείς όλων των ηλικιών να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής τους.

Με λίγα λόγια, η αρθροπλαστική γόνατος δεν έχει ηλικιακά όρια, αφού μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Υπάρχουν Ηλικιακά Όρια Για Αρθροπλαστική Γόνατος;

Όχι! Δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια για την αρθροπλαστική γόνατος, παρα μόνο βιολογικά όρια. 

Με σωστή προετοιμασία και κατάλληλες συνθήκες, λοιπόν, η αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες, αν φυσικά κριθεί απαραίτητη. 

Αυτό, όμως, που έχει σημασία, κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, είναι το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, εάν δηλαδή αντιμετωπίζει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης του προβλήματος. 

Πέρα από το ιατρικό ιστορικό, ο τρόπος ζωής (π.χ., φύση της δουλειάς του ασθενούς, αν καπνίζει, αν γυμνάζεται, κλπ.) και οι καθημερινές δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο. 

Συνοπτικά, η συνολική υγεία του ασθενούς, η σοβαρότητα του προβλήματος και ο βαθμός της δυσλειτουργίας είναι οι λόγοι που καθορίζουν εάν ο ασθενής μπορεί να είναι υποψήφιος ή όχι για χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής… και όχι η ηλικία. 

Πότε Πρέπει Να Πραγματοποιηθεί Ένα Χειρουργείο Αρθροπλαστικής Γόνατος;

Σύμφωνα με τον Δρ. Γρανίτσα, δεν υπάρχει κατάλληλη περίοδος ή εποχή για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος.

Πιο συγκεκριμένα, η κατάλληλη περίοδος για μια αρθροπλαστική γόνατος εξαρτάται από άλλους παράγοντες, όπως η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, ο βαθμός του προβλήματος και ο χρόνος που έχει ο ασθενής να αναρρώσει, δηλαδή το πότε θα μπορέσει να πάρει άδεια από την εργασία του, αφού η ανάρρωση μετά από αρθροπλαστική γόνατος μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.

Με βάση αυτό, ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή και οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Φυσικά, πριν από το χειρουργείο, ο γιατρός κι ο ασθενής θα συζητήσουν από κοινού για το ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την πραγματοποίηση της επέμβασης.

Αρθροπλαστική Γόνατος Σε Μεγάλη Ηλικία

Ανησυχείτε για την χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος; Νιώθετε «μεγάλοι» σε ηλικία για αυτήν την επέμβαση; Μην ανησυχείτε, αφού σύμφωνα με τον ορθοπεδικό Δρ. Γρανίτσα, η πλειοψηφία των ασθενών είναι άνω των 50 ετών. 

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι ιδανική για ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας, αφού μπορεί πολύ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά συμπτώματα της αρθρίτιδας, των καταγμάτων και γενικά των προβλημάτων και των παθήσεων που εμφανίζονται κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι ασθενείς των οποίων η ποιότητα ζωής αλλάζει περισσότερο μετά την αρθροπλαστική γόνατος, είναι αυτοί των 70+ ετών. Ταυτόχρονα, όμως, αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται περισσότερη παρακολούθηση, βοήθεια και φροντίδα μετά από ένα χειρουργείο αρθροπλαστικής γόνατος. 

Συνοπτικά, μερικά από τα οφέλη που έχει η αρθροπλαστική γόνατος MyKnee της MEDACTA (Το Έξυπνο Γόνατο) σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας είναι: 

 • Εξατομικευμένο προεγχειρητικό πλάνο 
 • Τοποθέτηση εμφυτευμάτων με εξαιρετική ακρίβεια
 • Ελάχιστος πόνος και μειωμένος κίνδυνος επιπλοκών
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων και φυσικότερη αίσθηση της άρθρωσης.

Αν Είμαι Νέος Μπορώ Να Υποβληθώ Σε Αρθροπλαστική Γόνατος;

Νιώθετε ότι είστε πολύ «νέοι» για να υποβληθείτε σε αρθροπλαστική γόνατος;

Αν αθλείστε καθημερινά ή αν εργάζεστε σε χώρο που απαιτείται ορθοστασία, θα γνωρίζετε πως τα γόνατά σας πιέζονται και καταπονούνται, προκαλώντας σας έντονο πόνο. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ο πόνος αυτός μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική θεραπεία, π.χ. πάγο, παυσίπονα, φυσικοθεραπείες και ξεκούραση.

Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που μπορεί να έχει προηγηθεί ένας τραυματισμός ή να υπάρχει κάποια πάθηση στις αρθρώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί τη μόνη λύση για την αντιμετώπιση του πόνου και του προβλήματος γενικότερα.

Με λίγα λόγια, ένας ασθενής μικρότερης ηλικίας μπορεί να υποβληθεί σε αρθροπλαστική γόνατος.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να χρειαστεί επαναληπτική χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση των παλαιών προσθετικών υλικών με καινούργιων.

Τι Διάρκεια Ζωής Έχει Μια Αρθροπλαστική Γόνατος;

Ποια είναι η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος; Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν όλοι οι υποψήφιοι ασθενείς. 

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος μπορεί να φτάσει εώς τα 35 – 40 χρόνια ή και εφ´όρου ζωής. Πιο συγκεκριμένα, στους περισσότερους ασθενείς, η διάρκεια ζωής της αρθροπλαστικής ξεπερνά τα 20 χρόνια. 

Σε γενικές γραμμές, πολλοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη διάρκεια αυτή. Μερικοί από αυτούς είναι: 

 • Ο τρόπος ζωής του ασθενούς
 • Η φυσική κατάστασή του 
 • Το ιατρικό ιστορικό του
 • Η μέθοδος και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση
 • Η περιοχή όπου έγινε η επέμβαση (π.χ., γόνατο ή ισχίο). 

Η ένταξη της ρομποτικής και των νέων μεθόδων ελάχιστης επεμβατικότητας, έχουν μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, και η ακρίβεια με την οποία τοποθετούνται όλα τα υλικά κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αυξάνει τη διάρκεια ζωής τους.

Παράγοντες Για Μια Επιτυχημένη Αρθροπλαστική Γόνατος

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν μια επιτυχημένη αρθροπλαστική γόνατος. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι: 

 • Ελάχιστος υπολειπόμενος πόνος μετά την χειρουργική επέμβαση
 • Οι ασθενείς μπορούν να φροντίσουν μόνοι τον εαυτό τους (π.χ., μπορούν να κάνουν μόνοι μπάνιο, να οδηγήσουν, κλπ.). 
 • Βελτίωση στη βάδιση – οι ασθενείς έχουν καλύτερη φυσική κατάσταση.

Ποια Η Σημασία Του Ορθοπεδικού Χειρουργού Στη Διάρκεια Ζωής Μιας Αρθροπλαστικής Γόνατος;

Ο ρόλος του ορθοπεδικού χειρουργού στη διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής γόνατος είναι ζωτικής σημασίας. 

Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν έμπειρο ορθοπεδικό με χρόνια εμπειρίας στον τομέα, εξειδικευμένο στην αρθροπλαστική και στις νέες, ρομποτικές χειρουργικές μεθόδους, ο οποίος θα σας προσφέρει ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. 

Πιο συγκεκριμένα, πριν από οποιαδήποτε επέμβαση, βεβαιωθείτε ότι ο ορθοπεδικός έχει λάβει το ιατρικό σας ιστορικό, έχει ενημερωθεί για τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά σας, έχει προτείνει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία και έχει λύσει κάθε σας απορία σχετικά με την επέμβαση, τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας!

Η Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας αποτελεί το κορυφαίο κέντρο αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς στην Κύπρο, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα. Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στην ολική αρθροπλαστική γόνατος με ρομποτική ακρίβεια. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποιος είναι κατάλληλος υποψήφιος για αρθροπλαστική γόνατος, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρανίτσα και την ορθοπεδική κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα! 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα:

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

  Scroll to Top