Orthopedic Clinic

Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος Μετεγχειρητικά και Αποκατάσταση

Έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε ολική αρθροπλαστική γόνατος; Συνεχίζετε να υποφέρετε από πόνο στο γόνατο; 

Αναρωτιέστε για το ποιος είναι ο χρόνος αποκατάστασης μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση; Δεν ξέρετε τι ασκήσεις να κάνετε ή αν χρειάζεστε φυσικοθεραπεία;   

Μέσα από αυτό το άρθρο, ο εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός στη Λευκωσία, Δρ. Γρανίτσας, θα απαντήσει σε όλα σας τα ερωτήματα, δίνοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση του ασθενούς αμέσως μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Τι είναι η Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες, ιδανική για την αντιμετώπιση των κατεστραμμένων αρθρώσεων λόγω αρθρίτιδας, ρευματοπάθειας, κάκωσης ή εκφυλιστικών αλλοιώσεων με το πέρασμα του χρόνου. 

Πιο συγκεκριμένα, η χειρουργική αυτή επέμβαση αποκαθιστά την κινητικότητα στο γόνατο κι εξαλείφει τον πόνο κατά τη βάδιση.

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείται μέσω πρωτοποριακών ρομποτικών μεθόδων, χωρίς πόνο και ταλαιπωρία για τον ασθενή. 

Στην Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας, ο ορθοπεδικός Δρ. Γρανίτσας αντιμετωπίζει τον έντονο πόνο στα γόνατα μέσω της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος MyKnee της Medacta. 

Το χειρουργείο τελείται με ρομποτική ακρίβεια και είναι εξατομικευμένο για κάθε ασθενή. 

Μετά Την Ολοκλήρωση Του Χειρουργείου

Μετά την ολοκλήρωση του χειρουργείου, το οποίο διαρκεί γύρω στα 90 λεπτά, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 – 3 ημέρες. 

Ο ασθενής μπορεί να περπατήσει μέσα στις πρώτες 24 ώρες, με εύρος κίνησης έως και 120 μοίρες. 

Προσοχή! Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής χρειάζεται ξεκούραση, αποφεύγοντας τις έντονες και υπερβολικές κινήσεις που ίσως προκαλέσουν οίδημα (πρήξιμο). 

Ο ασθενής χρειάζεται ένα περίπου μήνα μέχρι να αναρρώσει πλήρως. 

Κάτα Τη Διάρκεια Της Νοσηλείας Στο Νοσοκομείο

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο, χορηγείται ενδοφλέβια αντιβίωση, ενώ με τη βοήθεια των νοσηλευτών, ο ασθενής αρχίζει να κινεί το πόδι του, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας σκάλες.  

Η επίδεση του γόνατος αφαιρείται την πρώτη εβδομάδα, με τον ασθενή να μπορεί πλέον να κάνει ντουζ και να βρέξει το πόδι του, ενώ τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες. 

Παρά τις συμβουλές του γιατρού, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ασθενείς είναι η υπέρμετρη κινητοποίηση, λόγω της έλλειψης πόνου και της δυνατότητας βάδισης με πλήρη φόρτιση.

Με άλλα λόγια, οι ασθενείς πιστεύουν πως αν κάνουν παραπάνω πράγματα θα γίνουν γρηγορότερα καλά.

Αυτό, όμως, είναι μία πλάνη. Η παρατεταμένη ορθοστασία, η παραμονή σε κάθισμα με τα πόδια κρεμασμένα κάτω ή η υπέρμετρος βάδιση έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία οιδήματος στο κάτω άκρο. Το αίμα δηλαδή επιστρέφει στην καρδιά με την βοήθεια του μυϊκού συστήματος. 

Επίσης, η χειρουργική τομή καταστρέφει τις φλέβες, οι οποίες χρειάζονται κάποιο διάστημα για να δημιουργηθούν ξανά.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η ξεκούραση μετά το χειρουργείο είναι απαραίτητη, αφού χωρίς αυτήν παρατείνεται η χρόνος αποκατάστασης.

Ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί ξανά τον ορθοπεδικό δύο μήνες μετά το χειρουργείο.

Διάγνωση Οστεοαρθρίτιδας

Μετά την κλινική εξέταση, η οποία πραγματοποιείται από έναν έμπειρο ορθοπεδικό χειρουργό, η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας ολοκληρώνεται με απεικονιστικές ακτινογραφίες, οι οποίες θα φανερώσουν τον βαθμό αλλοίωσης (φθοράς) της άρθρωσης. 

Τα αποτελέσματα θα παραλάβει ο ορθοπεδικός, ο οποίος θα συζητήσει με τον ασθενή και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία αντιμετώπισης, σύμφωνα πάντα με τον βαθμό του προβλήματος και το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. 

Ο Ρόλος Της Φυσικοθεραπείας Μετά Την Αρθροπλαστική Γόνατος

Μετά από μια αρθροπλαστική γόνατος, ο γιατρός συστήνει φυσικοθεραπεία. Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η διατήρηση της κίνησης και η ενδυνάμωση του τετρακεφάλου. 

Συνήθως, 10 συνεδρίες με ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι αρκετές για την πλήρη αποκατάσταση και ενδυνάμωση του ασθενούς. Σε περίπτωση, όμως, οιδήματος, ο αριθμός των συνεδριών αυξάνεται. 

Παρακάτω, θα βρείτε ένα δείγμα ασκήσεων, ιδανικό για την αποκατάσταση και την ενδυνάμωση μετά από αρθροπλαστική γόνατος:  

 


Θα Χρειαστώ Πατερίτσες ή Περιπατητήρα;

Μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκατάστασης, ο ασθενής ίσως χρειαστεί έναν περιπατητήρα τύπου «π» ή δύο πατερίτσες για λίγες μέρες εώς κι έναν μήνα. 

Στόχος τους είναι να βοηθήσουν τον ασθενή να κινείται πιο εύκολα και να μην χάνει την ισορροπία του.

Διατροφή Μετά Το Χειρουργείο Αρθροπλαστικής Γόνατος

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση του ασθενούς, ακόμα και μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος. 

Για γρήγορη ανάρρωση, συστήνεται η κατανάλωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως: 

  • Βιταμίνη C (ακτινίδια, πορτοκάλια, μανταρίνια, φράουλες, ανανάς, πεπόνι) – Βοηθά στην επούλωση των πληγών και στη δημιουργία ουλώδους ιστού, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην επιδιόρθωση και τη διατήρηση των χόνδρων και των οστών.
  • Ψευδάργυρος (μοσχαρίσιο κρέας, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως) Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει τον οργανισμό από βακτήρια και ιούς. 
  • Βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά) & Ασβέστιο (κίτρινα τυριά, γιαούρτι, σαρδέλες, ξηροί καρποί) – Βοηθούν στη σωστή και γρήγορη επούλωση των οστών.  
  • Μαγνήσιο (μπανάνα, καρύδια, σολωμός, μαύρη σοκολάτα) – Είναι σημαντικό συστατικό για την απορρόφηση και τον μεταβολισμό του ασβεστίου, καθώς και για την μετατροπή της βιταμίνης D στην ενεργό μορφή της.

Ταυτόχρονα, συστήνεται η αποφυγή άλλων συστατικών, όπως η βιταμίνη K. Τα φαγητά πλούσια σε βιταμίνη K, μπρόκολο, κουνουπίδι, συκώτι, σπανάκι, φακές, κρεμμύδια, κλπ., μπορεί να προκαλέσουν άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως η θρόμβωση. 

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ασθενής μετεγχειρητικά λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, η οποία τον προστατεύει από θρομβώσεις – ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβου είναι αυξημένος μέχρι ο ασθενής να αναρρώσει πλήρως.  

Τα φαγητά πλούσια σε βιταμίνη Κ συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας θρόμβωσης του αίματος, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγετε η κατανάλωσή τους μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος. 

Συνοπτικά, μια σωστή διατροφή μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος, θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως ψάρια, πουλερικά, άπαχο μοσχαρίσιο κρέας, αυγά, ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα. 

Πριν από οτιδήποτε, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας, ο οποίος θα ετοιμάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, σύμφωνα με τις ανάγκες σας. 

Επιπλοκές Ρομποτικής Χειρουργικής Αρθροπλαστικής Γόνατος

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής γόνατος ενδέχεται να ενέχει κάποιους κινδύνους και επιπλοκές. 

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό Δρ. Γρανίτσα, δύο είναι οι κυριότερες και πιο πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν μετά τη ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος: η φλεγμονή και η θρομβοφλεβίτιδα. 

Για την αντιμετώπιση της φλεγμονής, συστήνεται αλλαγή του αντιβιοτικού. Σε γενικές γραμμές, όμως, τα χειρουργεία που πραγματοποιούνται σε καθαρό περιβάλλον και είναι ελάχιστα επεμβατικά, συνήθως δεν παρουσιάζουν μη αντιμετωπίσιμη φλεγμονή. 

Η επιπλοκή της θρομβοφλεβίτιδας είναι επίσης σπάνια, ειδικά όταν ο ασθενής ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού. Οι οδηγίες αυτές συνήθως περιλαμβάνουν ελαφριά κίνηση και βάδιση πριν και μετά το χειρουργείο. 

Εάν, όμως, ο ασθενής δεν προσέξει το πόδι του μετά το χειρουργείο και δημιουργηθεί οίδημα (πρήξιμο), η πιθανότητα για θρομβοφλεβίτιδα αυξάνεται. 

Πέρα από τη φλεγμονή και τη θρομβοφλεβίτιδα, υπάρχει ο κίνδυνος για επιπλοκές κατά τη διάρκεια της βάδισης, οι οποίες περιλαμβάνουν συνεχή πόνο και δυσχέρεια βάδισης. 

Αυτό οφείλεται στην κακή τοποθέτηση του υλικού. Με πρωτοποριακές μεθόδους, όπως η τεχνολογία του «έξυπνου γόνατος» της Medacta, ο κίνδυνος αυτός εκμηδενίζεται.

Επιστροφή Στις Καθημερινές Δραστηριότητες

Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, επιστρέφουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες μέσα σε 4 με 6 εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. 

Εάν ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ρομποτική αρθροπλαστική γόνατος, τότε το διάστημα αυτό μπορεί να είναι μικρότερο. 

 

Μπορώ Να Οδηγήσω Μετά Την Αρθροπλαστική Γόνατος;

15 ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς μπορούν να οδηγήσουν ξανά. 

 

Μπορώ Να Γυμναστώ Μετά Την Αρθροπλαστική Γόνατος;

Κατά την περίοδο ανάρρωσης, και συγκεκριμένα τις πρώτες μέρες μετά την ολική αρθροπλαστική γόνατος, συνιστάται καθημερινό περπάτημα, σταδιακά αυξανόμενης διάρκειας, καθώς και 30 λεπτά ασκήσεις για 2 – 3 φορές την ημέρα. 

Για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, συστήνονται ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, κολύμβηση, αερόβιο, κλπ. 

Πριν, όμως, ξεκινήσετε κάποιο νέο άθλημα ή επιστρέψετε στις αθλητικές σας δραστηριότητες, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό σας. 

 

Πώς Πρέπει Να Κοιμάμαι Μετά Την Αρθροπλαστική Γόνατος;

Σύμφωνα με τον ορθοπεδικό, οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική θα πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα. 

Αυτή η θέση διευκολύνει τον ασθενή, αφού το πόδι του είναι σε ευθεία καθώς κοιμάται, επιτρέποντας έτσι τη σωστή ροή του αίματος στο σημείο της επέμβασης.

Ο ασθενής μπορεί επίσης να τοποθετήσει το πόδι του λίγο πιο ψηλά με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού, μειώνοντας έτσι τον μετεγχειρητικό πόνο. Εάν το μαξιλάρι είναι χαμηλό, προσθέστε δύο μαξιλάρια. 

 

Επικοινωνήστε Μαζί Μας!

Η Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας αποτελεί το κορυφαίο κέντρο αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς στην Κύπρο, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα. Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στην ολική αρθροπλαστική γόνατος με ρομποτική ακρίβεια. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος μετεγχειρητικά, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρανίτσα και την ορθοπεδική κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα!

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα:

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

    Scroll to Top