Orthopedic Clinic

Με Ποιες Παθήσεις Ασχολείται Ένας Ορθοπεδικός Χειρουργός;

Αθλείστε; Αντιμετωπίζετε χρόνιες μυϊκές παθήσεις; Υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις, στη μέση, στο χέρι, στο πόδι, στο γόνατο ή στο ισχίο μετά από πτώση ή τραυματισμό; Θεωρείτε ότι έχετε υποστεί κάποιο κάταγμα;

Μην το αμελήσετε! Μην αφήσετε τον φόβο να σας καταβάλει! Αφού πιθανότατα να χρειάζεστε άμεσα τη βοήθεια και την επιστημονική γνώμη ενός ορθοπεδικού χειρουργού.

Στην ιατρική, η ορθοπεδική χειρουργική είναι η ειδικότητα που εξειδικεύεται στη μελέτη του ανθρώπινου σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, σκοπός της ορθοπεδικής χειρουργικής είναι η μελέτη, η διάγνωση, η θεραπεία και η πρόληψη των παθήσεων και των κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος, όπως οι μύες, τα οστά, οι αρθρώσεις, οι τένοντες, τα νεύρα, και οι σύνδεσμοι, αλλά και η βελτίωση της κινητικότητας των ασθενών.

Η ιστορία της ορθοπεδικής χειρουργικής μας «πάει» πολλά χρόνια πίσω… Το 1741 όταν ο Γάλλος χειρουργός και καθηγητής Nicolas Andry χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στη βιβλιογραφία τον όρο «Ορθοπεδική Χειρουργική», αναφερόμενος στην αντιμετώπιση τραυμάτων των παιδιών, αλλά και στην αναπηρία των παιδιών από πολιομυελίτιδα και άλλες νευρολογικές παραλύσεις.

Σήμερα, η ορθοπεδική χειρουργική, με τη βοήθεια του χειρουργού ορθοπεδικού, στοχεύει στη φροντίδα όλων των ασθενών, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Τι Είναι Ο Ορθοπεδικός Χειρουργός;

Οι μυοσκελετικές παθήσεις και κακώσεις έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα συχνότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ορθοπεδικοί χειρουργοί.

Ο ρόλος του ορθοπεδικού χειρουργού δεν είναι απλός, ούτε εύκολος! Σε γενικές γραμμές, ένας ορθοπεδικός στοχεύει στη διάγνωση και τη θεραπεία όλων αυτών των προβλημάτων που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ένας ορθοπεδικός χειρουργός αναλαμβάνει:

 • Τη λεπτομερή εξέταση του ασθενή
 • Τη διάγνωση του προβλήματος (π.χ., την εύρεση της περιοχής που έχει υποστεί κάκωση ή έχει τραυματιστεί)
 • Την αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω συντηρητικής ή χειρουργικής θεραπείας
 • Τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής
 • Τη γρήγορη αποκατάσταση του ασθενή (π.χ., προτείνοντας ασκήσεις ή/και φυσιοθεραπεία)
 • Την πρόληψη (π.χ., ενημερώνοντας τον ασθενή με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται για την αποφυγή τραυματισμών ή την επιδείνωση του προβλήματος)

Όλοι οι ορθοπεδικοί χειρουργοί είναι πλήρως ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις παθήσεις και τις κακώσεις που μπορεί να υποστεί το μυοσκελετικό σύστημα.

Πολλοί ορθοπεδικοί, όμως, εξειδικεύονται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους, τα χέρια, τα πόδια, κλπ. Ταυτόχρονα, μπορεί να εξειδικευτούν σε συγκεκριμένα πεδία, όπως η τραυματολογία, οι αθλητικές κακώσεις, η παιδική ορθοπεδική, και άλλες ειδικότητες.

Πρέπει, λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικοί αναφορικά με το ποιον χειρουργό ορθοπεδικό θα επιλέξετε!

Για Ποιες Παθήσεις Επισκεπτόμαστε Έναν Ορθοπεδικό;

Γενικά, με το πέρασμα των χρόνων, οι αρθρώσεις ξεκινούν να φθείρονται, οι μύες αρχίζουν να αδυνατούν και τα οστά γίνονται πιο εύθραυστα, λόγω κακώσεων, αρθρίτιδας, και άλλων παθήσεων, όπως η οστεοπόρωση.

Αθλητές, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα που έχουν τραυματιστεί πρόσφατα είναι πιο πιθανόν να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Ποιες είναι, όμως, οι πιο συχνές παθήσεις που καλείται ένας ορθοπεδικός χειρουργός να αντιμετωπίσει;

Παθήσεις Γόνατος

Οι παθήσεις γόνατος είναι ένα από τα πιο συχνά είδη παθήσεων που μπορεί να θεραπεύσει ένας ορθοπεδικός χειρουργός.

Σύμφωνα με την ιατρική, το γόνατο είναι μια από τις σημαντικότερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος, αφού βοηθά στην κινητικότητα του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα, συγκρατεί ένα μεγάλο μέρος του βάρους του ανθρώπινου σώματος.

Το γόνατο, λοιπόν, είναι μια σύνθετη άρθρωση που προκαλεί πολλά προβλήματα (π.χ. δυσκολία στην κίνηση και το περπάτημα), με τους ασθενείς να υποφέρουν από πόνο όταν τραυματιστεί.

Αναλυτικότερα, οι πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο είναι:

 • Αρθρίτιδα Γόνατος – εμφανίζεται κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προκαλώντας δυσκολία στην κίνηση και στο περπάτημα.
 • Οστεοχονδρίτιδα του Κνημιαίου Κυρτώματος – εμφανίζεται κυρίως στην προεφηβεία και εφηβεία, δημιουργώντας φλεγμονή στην περιοχή κάτω από το γόνατο.
 • Ρήξη Μηνίσκου (Έσω ή Έξω) – λύση της συνέχειας του μηνίσκου («μου φεύγει το γόνατο»).
 • Ρήξη Χιαστού – βίαιη διακοπή της συνέχειας του χιαστού συνδέσμου, κυρίως λόγω έντονης στροφής του γόνατος, με αποτέλεσμα ο σύνδεσμος να κοπεί.
 • Θλάση Επιγονατίδας – παρεκτόπιση της επιγονατίδας από την φυσιολογική της θέση.

Ένας τραυματισμός, μετά από αθλητικές δραστηριότητες ή μετά από ένα σοβαρό ατύχημα είναι αρκετός για να προκαλέσει πόνο στον ασθενή και να κάνει το γόνατο να πρηστεί.

Εάν υποφέρετε από πόνο ή αν το γόνατο σας φαίνεται πρησμένο, τότε επισκεφθείτε το γρηγορότερο δυνατό έναν ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος θα εξετάσει την περιοχή και θα προτείνει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία.

Να θυμάστε πως η θεραπεία και ο τρόπος αντιμετώπισης της κάθε πάθησης ή του κάθε τραυματισμού διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Συνήθως, όμως, όταν πρόκειται για χειρουργική θεραπεία, ο ορθοπεδικός χειρουργός προτείνει αρθροσκόπηση γόνατος – μία από τις πιο γνωστές χειρουργικές επεμβάσεις, στην οποία χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και μικροσκοπικές κάμερες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εντός των αρθρώσεων του γόνατος.

Συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό γιατρό πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία αντιμετώπισης.

Παθήσεις Ώμων

Η άρθρωση του ώμου έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο ευκίνητες, αλλά και πιο ευαίσθητες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.

Πιο συγκεκριμένα, ο ώμος αποτελείται από πολλές επιμέρους αρθρώσεις, με τους τένοντες και τους μυς να βοηθούν στην κινητικότητά του. Όμως, η ευκινησία αυτή κάνει τους ώμους πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς και κακώσεις, και συνεπώς, πιο ευαίσθητους σε μελλοντικές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις ώμου είναι οι εξής:

 • Τενοντίτιδα Ώμου – Η τενοντίτιδα ώμου οφείλεται σε φλεγμονή των τενόντων.
 • Ρήξη Τένοντα Ώμου – Ρήξη του στροφικού πετάλου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ομαλή κίνηση και λειτουργία του ώμου, μετά από τραυματισμό ή πτώση στον ώμο.
 • Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Μια επώδυνη πάθηση που οφείλεται στην εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στους τένοντες του ώμου (στο στροφικό πέταλο).
 • Αρθρίτιδα Ώμου – Η αρθρίτιδα ώμου οφείλεται στην καταστροφή των αρθρικών επιφανειών του ώμου.
 • Παγωμένος Ώμος – Είναι μια παθολογική κατάσταση που δημιουργεί δυσκαμψία στην περιοχή.

Γενικά, ο πόνος στον ώμο θεωρείται μια από τις πιο συχνές αιτίες για να επισκεφτεί κάποιος έναν ορθοπεδικό χειρουργό.

Παθήσεις Ισχίου

Μια από τις σοβαρότερες και συχνότερες αρθρώσεις που πλήττονται, προκαλώντας έντονο πόνο, δυσκαμψία και δυσκολία στην κίνηση, είναι το ισχίο.

Το ισχίο είναι η άρθρωση που μας βοηθά να περπατάμε, να καθόμαστε, να έχουμε ισορροπία, και γενικά να κινούμαστε. Για αυτόν τον λόγο, το ισχίο είναι μια από τις πιο σημαντικές αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.

Λόγω της έντονης και συχνής κινητικότητάς του, το ισχίο είναι πιο ευαίσθητο σε ορισμένες παθήσεις. Την άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών, αναλαμβάνει πάντα ένας έμπειρος ορθοπεδικός χειρουργός.

Αναλυτικότερα, μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις του ισχίου είναι:

 • Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου – Είναι μια χρόνια νόσος, η οποία προκαλεί τον εκφυλισμό του αρθρικού χόνδρου της κοτύλης και της μηριαίας κεφαλής του ισχίου. Η πάθηση αυτή προκαλεί πόνο και δυσκολία την κίνηση.
 • Φλεγμονώδης Αρθρίτιδα – Είναι μέρος των αυτοάνοσων νοσημάτων που προκαλούν φλεγμονές στο ισχίο.
 • Κατάγματα Ισχίου – Προκαλούνται κυρίως μετά από πτώση ή τραυματισμό του ισχίου.
 • Αθλητικές Κακώσεις – Προκαλούνται κυρίως μετά από έντονη αθλητική δραστηριότητα.

Μην ξεχνάτε πως η θεραπεία και ο τρόπος αντιμετώπισης της κάθε πάθησης ή του κάθε τραυματισμού διαφέρει από ασθενή σε ασθενή.

Επικοινωνήστε Μαζί Μας!

Η κλινική Orthopedic Clinic Nicosia στη Λευκωσία αποτελεί το κορυφαίο κέντρο αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς στην Κύπρο, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα. Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στη συντηρητική και χειρουργική θεραπεία αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων.

Αν ψάχνετε, λοιπόν, τον κατάλληλο ορθοπεδικό, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρανίτσα και την ορθοπεδική κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα!


Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα:

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

  Scroll to Top