Orthopedic Clinic

Πόνος στο Ισχιακό Νεύρο: Αίτια, Θεραπεία & Αντιμετώπιση

Γράφει ο διακεκριμένος χειρουργός ορθοπεδικός ισχίων κ. Νίκος Γρανίτσας από την Orthopedic Clinic στη Λευκωσία Κύπρου.

Ισχιαλγία είναι ο πόνος κατά μήκος του ισχιακού νεύρου.

Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από τις νευρικές ρίζες του τετάρτου, πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου και των δύο πρώτων ιερών.

Δίδει κίνηση σε μυες του κάτω άκρου και λαμβάνει δερματική αίσθηση από περιοχές της κνήμης και του άκρου ποδός.

Η δισκοπάθεια του τέταρτου ή το πέμπτου οσφυϊκού δίσκου μπορεί να πιέσει σημαντικά τις ρίζες που αποτελούν το ισχιακό νεύρο και να μας δώσει περιοχές με διαταραγμένη την αίσθηση στο κάτω άκρο και μυϊκές ατροφίες με δυσκολία στη βάδιση.

Το ισχιακό νεύρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα του σώματος και αρχίζει από τη σπονδυλική στήλη, με τη συνένωση των νεύρων 4 και 5 της οσφυϊκής μοίρας και 1 2 3 της ιεράς.

 

Ισχιαλγία: Ορισμός

Με τον όρο ισχιαλγία εννοούμε πόνο ο οποίος διαχέεται μέσω του ισχιακού νεύρου από τη μέση μέχρι κάτω στο πόδι.

Το ισχιακό νεύρο είναι κινητικό και αισθητικό νεύρο, στην πράξη σημαίνει οτι ο ασθενής με ισχιαλγία μπορεί να έχει κινητικά και αισθητικά προβλήματα στο κάτω άκρο.

Ισχιαλγία: Συμπτώματα και Οσφυαλγία

Η ισχιαλγία είναι μία πάθηση που συνοδεύει την οσφυαλγία, δεν μπορεί να υπάρχει από μόνη της δίχως την ύπαρξη προβλήματος στη μέση.

Τα συμπτώματα & η κλινική εικόνα είναι πόνος στη μέση ο οποίος αντανακλά μέχρι κάτω στο πόδι.

Όταν ο πόνος της οσφυαλγίας αντανακλά μόνο στο γλουτό, αυτό δεν είναι ισχιαλγία αλλά πόνος των πλαϊνών αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης που συνήθως είναι αρθριτικές.

 

Ισχιαλγία: Διάγνωση

Η διάγνωση της ισχιαλγίας είναι εύκολη.

Αρκεί να σηκώσουμε το πόδι τεντωμένο, ο πόνος αυξάνει και φτάνει μέχρι την οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Οι περιοχές του κάτω άκρου που παρουσιάζουν διαταραχή αισθητικότητας, δηλαδή μούδιασμα ή ακόμη χειρότερα απουσία αισθήσεως, μπορουν να καθορίσουν το επίπεδο της βλάβης της σπονδυλικής στήλης.

Επίσης η απουσία αχιλλείου αντανακλαστικού σημαίνει ότι η βλάβη είναι στον πέμπτο οσφυϊκό σπόνδυλο και η απουσία δυνάμεως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας δείχνει βλάβη στο 4 ή 5 σπονδυλικό σώμα.

Πολλές φορές ο πόνος της μέσης που επεκτείνεται στο γλουτό θεωρείται εσφαλμένα ότι είναι ισχιαλγία.

 

isxialgia
Η Αισθητική χαρτογράφηση των οσφυϊκών ριζών των κάτω άκρων. Ισχιαλγία θεραπεία – συμπτώματα – αντιμετώπιση

Στην εικόνα, βλέπουμε την αισθητική χαρτογράφηση των οσφυϊκών ριζών των κάτω άκρων όπου L1 είναι ο πρώτος οσφυϊκός, L2 ο δεύτερος, κλπ.

Δηλαδή αν έχετε διαταραχή αισθητικότητας στην περιοχή του κάτω άκρου, που γράφει L4 σημαίνει ότι η βλάβη εντοπίζεται στον τέταρτο οσφυϊκό σπόνδυλο.

Συνήθως η μαγνητική τομογραφία της οσφυϊκής μοίρας μπορεί να μας δείξει πολλαπλές προβολές δίσκων, αλλά όταν συνδυαστεί με μια καλή κλινική εξέταση του ασθενούς, θα μας δείξει ποιος δίσκος δημιουργεί πρόβλημα και ποιος όχι.

 

Ισχιαλγία: Θεραπεία – Φυσική Αντιμετώπιση – Φάρμακα, Παυσίπονα, Ενέσεις

Εκτός της αναπαύσεως ο ασθενής πρέπει να λάβει αντιφλεγμονώδη αγωγή, όσο πιο γρήγορα την αρχίσει, τόσο καλύτερα είναι.

 

Ισχιαλγία και Θερμοφόρα

Στην οξεία φάση, δηλαδή στην αρχή των συμπτωμάτων, πολλά άτομα χρησιμοποιούν θερμαντικές αλοιφές, η, θερμοφόρα τοπικά στη μέση.

Αυτό είναι λάθος και συνήθως η οσφυαλγία ισχιαλγία επιδεινώνεται.

Η εφαρμογή θερμότητος έχει ένδειξη όταν το πρόβλημα χρονίζει δηλαδή μετά από 10-15 μέρες.

Επίσης η φυσιοθεραπεία δεν έχει ένδειξη τις πρώτες μέρες, αλλά είναι χρήσιμη στην αποθεραπεία.

 

Ισχιαλγία και Ασκήσεις Μακένζι

Πολλά άτομα, αντί να πάρουν αντιφλεγμονώδη φάρμακα και παυσίπονα καταφεύγουν σε χειροπρακτικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν την οσφυαλγία ισχιαλγία με ασκήσεις mckenzie.

Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορεί να δώσουν ένα άριστο αποτέλεσμα σε μερικές περιπτώσεις οσφυαλγίας ισχιαλγίας αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη του μεσοσπονδύλιου δίσκου και ανάγκη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

Είναι καλό οι συγκεκριμένες ασκήσεις να αποφεύγονται εάν δεν υπάρχει διάγνωση ως προς το αίτιο της οσφυαλγίας ισχιαλγίας.

 

Ισχιαλγία & Περπάτημα

Τα άτομα που έχουνε οσφυαλγία ισχιαλγία, παρουσιάζουν δυσκολία να περπατήσουν και η κίνηση τα επιδεινώνει.

Δεν υπάρχει υποκατάστατο της αναπαύσεως.

Δεν μπορεί να καθοριστεί ο χρόνος ιάσεως, αλλά αν κάποιος υποφέρει πάνω από 10-15 μέρες λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή, συνιστάται να γίνει τοπική έγχυση φαρμάκων στην περιοχή του νεύρου που έχει πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη.

Τα ποσοστά επιτυχίας είναι μεγάλα και συνήθως ο ασθενής δεν χρειάζεται να καταφύγει σε χειρουργική αντιμετώπιση.

Στις 15 μέρες από την αρχή των συμπτωμάτων, εάν αυτά είναι έντονα και δεν υποχωρούν συνιστάται να γίνει μαγνητική τομογραφία στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Ανεξαρτήτως αποτελέσματος της μαγνητικής η τοπική έγχυση φαρμάκων μπορεί να γίνει και εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση ούτε με αυτή τη θεραπεία, τότε συνιστάται χειρουργική αντιμετώπιση.

Η τοπική έγχυση φαρμάκων είναι μία ενδιάμεση θεραπεία μεταξύ της απλής αγωγής με φάρμακα και του χειρουργείου.

Ο ιατρός εφόσον καθορίσει το επίπεδο της βλάβης, με ειδική τεχνική βάζει φάρμακα που έχουν τοπική δράση στην περιοχή του προβλήματος.

Πολλές φορές μία τοπική έγχυση φαρμάκων είναι αρκετή για θεραπεία αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να χρειαστεί δεύτερη και τρίτη επίσκεψη στο γιατρό.

Πάντως η πρώτη φορά που γίνεται, είναι ενδεικτική για το αν υπάρχει βελτίωση ή όχι και σε ποιο βαθμό.

Η συνολική βελτίωση μετά από μία τέτοια θεραπεία αξιολογείται σε μία εβδομάδα με δέκα μέρες μετά την έγχυση.

Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ακριβή αλλά είναι σαφώς φθηνότερη από ένα χειρουργείο και δεν έχει επιπλοκές.

Γίνεται στο ιατρείο του γιατρού και ο ασθενής φεύγει περπατώντας, μπορεί δε να γίνει, δίχως να έχει προηγηθεί μαγνητική τομογραφία.

Επικοινωνήστε σήμερα μαζί μας τηλεφωνικώς στο +357 22552210  για να μας ρωτήσετε και να σας απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την ισχιαλγία και πόσο κοστίζει η θεραπεία της ισχιαλγίας με τοπική έγχυση φαρμάκων.

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

    Scroll to Top