Orthopedic Clinic

Ορθοπεδικός ή Ρευματολόγος; Σε Ποιον Να Απευθυνθώ;

Υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις; Δεν ξέρετε σε ποιον γιατρό να απευθυνθείτε;

Πολλοί είναι αυτοί που θα σας προτείνουν να επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό ή έναν ρευματολόγο, αφού και οι δύο ασχολούνται με τη μελέτη και την αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις.

Ποιος είναι, όμως, αυτός που θα σας βοηθήσει και θα «βάλει» τέλος στον πόνο που νιώθετε;

Πριν πάρετε την τελική σας απόφαση, επιλέγοντας τον κατάλληλο για εσάς γιατρό, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσετε τη διαφορά μεταξύ ορθοπεδικού και ρευματολόγου.

Μερικές από τις πιο συχνές σχετικές ερωτήσεις είναι: «Με τι ασχολείται ένας ορθοπεδικός;», «Τι εξετάζει ένας ρευματολόγος;», «Πώς μπορεί να με βοηθήσει ένας ορθοπεδικός και πώς ένας ρευματολόγος;»

Στη συνέχεια αυτού του άρθρου, θα βρείτε όλες τις απαντήσεις που ψάχνετε, έτσι ώστε να επιλέξετε τον καταλληλότερο γιατρό για εσάς και τις ανάγκες σας.

Με Τι Ασχολείται Ένας Ορθοπεδικός;

Ο ορθοπεδικός ασχολείται κυρίως με τη μελέτη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την αποκατάσταση και την πρόληψη των παθήσεων και των τραυματισμών και της φυσιολογικής φοράς, που πλήττουν τα οστά και τις αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.

Μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρούργος είναι οι παρακάτω:

 • Αρθρίτιδα
 • Σκολίωση
 • Κήλη Δίσκου
 • Ισχιαλγία
 • Οστεοπόρωση
 • Νευροπάθεια
 • Ρήξη Μηνίσκου
 • Ρήξη Χιαστού
 • Θλάση Επιγονατίδας

Συνήθως, οι παθήσεις αυτές αντιμετωπίζονται είτε μέσω συντηρητικής θεραπείας, είτε μέσω χειρουργικής επέμβασης. Παρόλα αυτά, ο τρόπος αντιμετώπισης της κάθε πάθησης μπορεί να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, αφού το ιατρικό ιστορικό του κάθε ασθενή, ο τρόπος ζωής του και η σοβαρότητα της κατάστασης μπορεί να επηρεάσουν την απόφαση του ορθοπεδικού.

Πότε να Απευθυνθώ σε Έναν Ορθοπεδικό;

Αν νιώθετε πόνο στις αρθρώσεις, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν ορθοπεδικό, ο οποίος θα εξετάσει την περιοχή και θα σας προτείνει την κατάλληλη για εσάς θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα, απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό αν έχετε τραυματιστεί πρόσφατα και υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις, αν πονάτε στο ισχίο ή στο γόνατό σας καθώς μεταφέρετε βαριά αντικείμενα, αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κίνηση ή το περπάτημα, ή αν έχετε υποβληθεί σε αποτυχημένες θεραπείες αντιμετώπισης του πόνου στις αρθρώσεις.

Με Τι Ασχολείται Ένας Ρευματολόγος;

Ο ρευματολόγος ασχολείται κυρίως με τη μελέτη και τη θεραπεία των φλεγμονωδών αυτοάνοσων διαταραχών που επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα.

Με απλά λόγια, τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, τα οποία εμφανίζονται όταν για κάποιο άγνωστο λόγο το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον του του ίδιου του οργανισμού. Ένας ρευματολόγος, λοιπόν, έχει τη γνώση και την εμπειρία να διαγνώσει τέτοιες παθήσεις, με τη χρήση κατάλληλων φαρμάκων, αλλά και τη συνεργασία με άλλους γιατρούς, όπως φυσιοθεραπευτές, ποδολόγους, διαιτολόγους, κλινικούς ψυχολόγους και άλλους γιατρούς.

Για παράδειγμα, μερικές από τις πιο συχνές παθήσεις με τις οποίες ασχολείται ένας ρευματολόγος είναι οι εξής:

 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα – προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις.
 • Συστηματικά Νοσήματα του Συνδετικού Ιστού – προκαλούν δερματικά προβλήματα, όπως ο λύκος και η δερματομυοσίτιδα.

Πότε να Απευθυνθώ σε Έναν Ρευματολόγο;

Αν έχετε συχνές φλεγμονές σε μία άρθρωση ή σε πολλές αρθρώσεις και κυρίως άμα είστε νεαράς ηλικίας και δεν δικαιολογείται αυτή η εικόνα όπως η αρθρίτιδα που συμβαίνει στις μεγάλες ηλικίες.

Επίσης εάν το οικογενειακό ιστορικό σας αναφέρει παθήσεις όπως ρευματοειδής αρθρίτις ή άλλα ρευματολογικά νοσήματα, η επίσκεψη σε ρευματολόγο ενδείκνυται.

Επιπρόσθετα, απευθυνθείτε σε έναν ορθοπεδικό ή ρευματολόγο αν υποφέρετε από πόνο στις αρθρώσεις για περισσότερο από 15 ημέρες, αν οι αρθρώσεις σας είναι πρησμένες ή αν αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος στο σημείο της άρθρωσης. 

Επικοινωνήστε Μαζί Μας!

Η κλινική Orthopedic Clinic Nicosia είναι μία από τις καλύτερες κλινικές αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρούργους, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα.

Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στη συντηρητική και χειρουργική θεραπεία αντιμετώπισης των μυοσκελετικών παθήσεων και κακώσεων. Στην κλινική, θα βρείτε επίσης και τη ρευματολόγο Στελλίνα Χρυσοστόμου, η οποία αναλαμβάνει καθημερινά την εξέταση πολλών ασθενών με προβλήματα στις αρθρώσεις, τους μυς και τους τένοντες.

Αν ψάχνετε, λοιπόν, τον καλύτερο ορθοπεδικό ή ρευματολόγο στην Κύπρο, επικοινωνήστε με την κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα!

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

  Scroll to Top