Τσάντες και ψηλά τακουνιά, τα φετίχ των γυναικών.

Πολλά χρονιά διαβάζω άρθρα που λίγο πολύ, αμφότερα είναι υπαίτια για οσφυαλγία και αλλά σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα. Συμφωνά με αυτά όλες οι γυναίκες ή δεν πρέπει να έχουν τσάντα ή να κουβαλούν σακίδιο στην πλάτη και να φορούν επίπεδα στρατιωτικά παπούτσια.

Τα συγκεκριμένα «φετίχ» έχουν επίδραση στην μέση και μπορεί να προκαλέσουν οσφυαλγία. Τα ψηλά τακούνια από μόνα τους μπορούν να επιδεινώσουν φλεβικά προβλήματα. Αλλά ας το αναλύσουμε επιστημονικά.

Η σπονδυλική στήλη είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός στηρίξεως και κινήσεως του σώματος. Μικρές διαταραχές μπορούν να επιφέρουν πόνο (οσφυαλγία).

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε ένα ελαφρώς υπέρβαρο άτομο του οποίου η κοιλιά έχει βάρος 4 κιλά αυτό μεταφέρεται στην σπονδυλική στήλη πολλαπλασιαζόμενο επί 6 δηλαδή, η σπονδυλική στήλη επιβαρύνεται με 24 κιλά συνεχώς.

Ο μοχλός που δημιουργείται με την σπονδυλική στήλη κατά την μεταφορά μιας τσάντας την φορτίζει με πολλά περισσότερα κιλά από ότι ζυγίζει η ίδια.

Επίσης το άτσαλο περπάτημα λόγω ψηλών τακουνιών δημιουργεί ανώμαλη φόρτιση της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα να προκαλείται οσφυαλγία.

Τα ψηλά τακούνια από μόνα τους λόγω υπερβολικής κοπώσεως των ποδιών και συσσωρεύσεως γαλακτικού οξέως στο μυϊκό σύστημα χειροτερεύουν προϋπάρχουσα φλεβική στάση.

Αν το άρθρο τελείωνε εδώ θα σας έλεγα να καταργήσετε τα «φετίχ» όμως υπάρχει και ο αντίλογος. Η προσπάθεια της γυναίκας να ισορροπήσει πάνω σε ψηλά τακούνια βελτιώνει το μυϊκό σύστημα και συγκεκριμένα το συντονισμό των μυών που σχετίζονται με την ισορροπία.

Η τσάντα αντί για αίτιο οσφυαλγίας μπορεί να είναι αίτιο εκγυμνάσεως των μυών της σπονδυλικής στήλης. Στο γυμναστήριο δεν γυμναζόμαστε με βάρη;

Αν περιμένατε να σας τρομοκρατήσω όπως αυτό έχει συμβεί με τα περισσότερα άρθρα που πιθανώς έχετε διαβάσει, πιστεύω ότι η αλήθεια όπως την βλέπω είναι άλλη. Ας κάνετε ότι θέλετε, ας μεταφέρετε οποία τσάντα σας αρέσει και φορέσετε τα παπούτσια που έχουν το τακούνι που σας κολακεύει.

Δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα αν πρυτανεύει η κοινή λογική. Αν κάποια στιγμή πονά η μέση σας, θα μεταφέρατε τις βαλίτσες σε ένα ταξίδι; Αν περπατούσατε με δυσκολία λόγω παπουτσιών δεν θα τα αλλάζατε; η συμβουλή είναι, μην φοβάστε κάνετε αυτό που σας αρέσει αρκεί να αισθάνεστε άνετα και αν η τσάντα σας βαραίνει, βγάλτε μερικά πράγματα, όλοι ξέρουμε ότι κουβαλάτε και μερικά άχρηστα.