Orthopedic Clinic

Προφυλάξεις Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου

Έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε αρθροπλαστική ισχίου; Ανυπομονείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας και να περπατήσετε ξανά χωρίς πόνο;

Λίγες μόνο μέρες μετά την επέμβαση αρθροπλαστικής στο ισχίο, οι ασθενείς νιώθουν τη διαφορά στη λειτουργικότητα του ισχίου τους, ενώ ο πόνος που τους ταλαιπωρούσε για χρόνια εξαλείφεται.

Παρόλα αυτά, ο ορθοπεδικός ιατρός συνιστά στους ασθενείς να λάβουν κάποια μέτρα προφύλαξης, όπως η αποφυγή συγκεκριμένων κινήσεων για γρήγορη κι αποτελεσματική ανάρρωση, όπως για παράδειγμα, να μην κάθονται σε χαμηλές καρέκλες και να μην σταυρώνουν τα πόδια τους.

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου για να μάθετε περισσότερα γύρω από το πώς να προφυλάξετε την άρθρωσή σας μετά το χειρουργείο.

Σε Ποιους Ασθενείς Προτείνεται Η Αρθροπλαστική Ισχίου;

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου; 

Πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες αποκατάστασης του κατεστραμμένου ισχίου.  

Πιο συγκεκριμένα, η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αντικατάσταση της κατεστραμμένης άρθρωσης του ισχίου λόγω αρθρίτιδας ή κατάγματος, με μία τεχνητή άρθρωση. 

Ταυτόχρονα, στόχος του χειρουργείου είναι η αποκατάσταση της μειωμένης ή χαμένης κινητικότητας του ασθενούς και η εξάλειψη του πόνου κατά το περπάτημα. 

 

Σε ποιους ασθενείς, όμως, απευθύνεται η αρθροπλαστική ισχίου; 

Σύμφωνα με τον Δρ. Γρανίτσα, η αρθροπλαστική ισχίου απευθύνεται στους ασθενείς με φθαρμένες ή παραμορφωμένες αρθρώσεις που προκαλούν προβλήματα στην κίνηση και πόνο κατά τη βάδιση. 

Συγκεκριμένα, σε ασθενείς που υποφέρουν από παθήσεις, όπως: 

 • Οστεοαρθρίτιδα
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
 • Οστεονέκρωση
 • Δυσπλασία του Ισχίου

Επίσης, η αρθροπλαστική ισχίου συστήνεται σε ασθενείς, στους οποίους η συντηρητική θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Όσον αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες, η απόφαση για αρθροπλαστική ισχίου σε μεγάλη ηλικία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ο ορθοπεδικός θα πρέπει να εξετάσει τον ασθενή, λαμβάνοντας υπόψη το ιατρικό ιστορικό, την γενικότερη κατάστασή του, αλλά και τη σοβαρότητα του προβλήματος (π.χ., τον βαθμό πόνου), και στη συνέχεια, να κρίνει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για αρθροπλαστική ισχίου. 

Με βάση αυτά, ο γιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή τα πλεονεκτήματα, τους κινδύνους και τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής ισχίου. 

Ποιες Είναι Οι Απαραίτητες Ενέργειες Πριν Την Αρθροπλαστική Ισχίου;

Πριν από την αρθροπλαστική ισχίου, είναι σημαντικό να κάνετε κάποια προετοιμασία σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού σας. 

Αρχικά, προετοιμάστε το σπίτι. Για παράδειγμα, κάντε τις ακόλουθες τροποποιήσεις: 

 • Τοποθετήστε ράβδους ασφαλείας στο μπάνιο και στις σκάλες. 
 • Απομακρύνετε τα μη αναγκαία έπιπλα, δημιουργώντας διαδρόμους ασφαλούς πρόσβασης.
 • Τοποθετήστε στο μπάνιο μια καρέκλα και ένα ανυψωτικό λεκάνης. 
 • Προσπαθήστε να ανυψώσετε το κρεβάτι και τις πολυθρόνες, τοποθετώντας ξύλινα υποστηρίγματα ή προσθέτοντας δεύτερο στρώμα στο κρεβάτι – το ύψος εκτιμάται αναλογικά με το ύψος του ασθενή.  
 • Προτιμήστε να έχετε καρέκλα με ψηλή πλάτη – αν όχι, τοποθετήστε μαξιλάρια στις καρέκλες. 
 • Μεταφέρετε όλα τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης στο μπάνιο ή στην κουζίνα, έτσι ώστε να βρίσκονται στο ύψος της μέσης ή των ώμων σας – όχι ψηλότερα ή χαμηλότερα.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση, ίσως να χρειαστείτε βοήθεια από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο. 

Αρθροπλαστική Ισχίου: Ποιες Είναι Οι Απαραίτητες Προφυλάξεις Μετά Το Χειρουργείο;

Μετά την αρθροπλαστική ισχίου, ο ασθενής θα πρέπει να προστατεύσει την άρθρωσή του και να μην την κουράζει.

Για γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση, ακολουθούν κάποιες συμβουλές προφύλαξης μετά την αρθροπλαστική ισχίου: 

 • Αποφύγετε το σταύρωμα των ποδιών.Προτιμήστε να κάθεστε σε καρέκλα με χερούλια – Αποφύγετε τις χαμηλές καρέκλες και τους καναπέδες. 
 • Αποφύγετε να ξαπλώνετε στη χειρουργημένη πλευρά. 
 • Προτιμήστε να ξαπλώνετε με μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας – Αυτό γίνεται για να μην περάσει το χειρουργημένο πόδι τη μέση γραμμή του σώματος. 
 • Προσπαθήστε όταν σηκώνεστε να μην πατάτε το χειρουργημένο πόδι – Κρατήστε το χειρουργημένο πόδι μπροστά όταν σηκώνεστε.
 • Μη λυγίζετε το χειρουργημένο πόδι περισσότερο από 90 μοίρες. 
 • Αποφύγετε να σκύβετε προς τα εμπρός.
 • Μη φοράτε μόνοι σας τα παπούτσια ή τις κάλτσες σας, αφού με αυτόν τον τρόπο μπορεί να λυγίσετε ή να σταυρώσετε το χειρουργημένο πόδι πολύ περισσότερο απ’ όσο πρέπει.
 • Απαγορεύεται να κάθεστε στην μπανιέρα – Κάντε μπάνιο σε όρθια θέση ή καθήμενοι σε σκαμνάκι.
 • Μη γονατίζετε. 
 • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση του ισχίου σε θερμότητα ή κρύο.

* Στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει γίνει με πρόσθια προσπέλαση AMIS, οι περισσότερες από τις ανωτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται!

Συνοπτικά, αυτό που χρειάζεται ο ασθενής μετά την αρθροπλαστική ισχίου είναι ξεκούραση, έτσι ώστε να επιτευχθεί ταχεία ανάρρωση. 

Γι’ αυτόν τον λόγο, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του ισχίου, όπως άλματα, τρέξιμο ή απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. 

Εάν η αποκατάσταση περιλαμβάνει φυσιοθεραπεία, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του φυσικοθεραπευτή σχετικά με τη σωστή πραγματοποίηση των ασκήσεων και τη συχνότητα των επαναλήψεων. 

Στόχος όλων αυτών των «πρέπει» είναι η γρηγορότερη ανάρρωση του ασθενούς, μειώνοντας των κίνδυνο επιπλοκών μετά την αρθροπλαστική ισχίου. 

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακολουθείτε τις οδηγίες και τις συστάσεις του γιατρού και του φυσικοθεραπευτή μετά την αρθροπλαστική ισχίου. 

Σε περίπτωση επιπλοκών, επικοινωνήστε άμεσα με τον Δρ. Γρανίτσα

Τι Μπορείτε Να Κάνετε Μετά Από Μια Αρθροπλαστική Ισχίου;

Ο χρόνος αποκατάστασης μετά από την αρθροπλαστική ισχίου είναι περίπου 4 – 6 εβδομάδες.  Κατά τη διάρκεια αυτή, ο ασθενής θα πρέπει να είναι προσεκτικός στις κινήσεις του, αφού δεν μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην πρότερη καθημερινότητά του.  Συγκεκριμένα, την περίοδο αυτή, αποφύγετε τις έντονες κινήσεις και δραστηριότητες. Κάποιες από αυτές είναι: 
 • Έντονη Κίνηση – Το βάδισμα καλό είναι να γίνεται με πατερίτσα ή περιπατητήρα τύπου «π». 
 • Έντονη Αθλητική Άσκηση – Αποφύγετε τα έντονα αθλήματα ή τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άρση βάρους. 
 • Κινητοποίηση – Αποφύγετε να κάθεστε άνω των 60 λεπτών τη φορά.
 • Ανεβοκατέβασμα Σκάλας – Κατά την άνοδο της σκάλας, προηγείται το μη χειρουργημένο πόδι, ακολουθεί το χειρουργημένο και τέλος οι πατερίτσες. Ενώ στην κάθοδο, προηγούνται οι πατερίτσες, ακολουθεί το χειρουργημένο πόδι και τέλος το υγιές πόδι.
 • Σεξουαλική Δραστηριότητα – Επιτρέπεται λίγες μέρες μετά την επέμβαση, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς στην κίνηση του ισχίου.
 • Ύπνος – Προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι για τους πρώτους 3 μήνες μετά την επέμβαση και μπρούμυτα 6 μήνες μετά την επέμβαση. 
 • Φάρμακα –  Συνεχίστε τη φαρμακευτική σας αγωγή, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του γιατρού. 
 • Διατροφή – Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. 
* Στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει γίνει με πρόσθια προσπέλαση AMIS, οι περισσότερες από τις ανωτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται!

Πότε Μπορώ Να Επιστρέψω Στην Εργασία Μου;

Για να επιστρέψει ο ασθενής στην εργασία του θα χρειαστούν περίπου 6 εβδομάδες. Εάν η εργασία είναι χειρωνακτική, ο χρόνος επιστροφής αυξάνεται. 

Πότε Μπορώ Να Οδηγήσω;

Θα χρειαστούν 15 μέρες μετά την επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου μέχρι ο ασθενής να μπορεί να οδηγήσει μόνος του. 

Μέχρι τότε, ένα κοντινό του άτομο θα πρέπει να αναλάβει τη μεταφορά του. Στο αμάξι, ο ασθενής θα πρέπει να κάθεται στη θέση του συνοδηγού, όπου υπάρχει αρκετός χώρος για τα πόδια.

Μπαίνοντας στο αμάξι, καθίστε στο κάθισμα με τα γόνατα σε απόσταση τουλάχιστον 20 εκ. μεταξύ τους. Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι μεταξύ των γονάτων για περισσότερη άνεση.

Στη συνέχεια, κινηθείτε προς τη μέση του καθίσματος, χωρίς όμως να σταυρώσετε τα κάτω άκρα.

Ως συνοδηγός, καλό είναι να κάνετε στάσεις κάθε 1 ώρα προκειμένου να περπατήσετε λιγάκι.

* Στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει γίνει με πρόσθια προσπέλαση AMIS, οι περισσότερες από τις ανωτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται!

Πότε Μπορώ Να Καθίσω Σε Καρέκλα;

Ο ασθενής μπορεί να καθίσει άμεσα σε καρέκλα. Συστήνεται, όμως, η καρέκλα να έχει ψηλή πλάτη και χερούλια. 

Αν η καρέκλα δεν είναι ψηλή, τοποθετήστε μαξιλάρια. 

* Στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει γίνει με πρόσθια προσπέλαση AMIS, οι περισσότερες από τις ανωτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται!

Πότε Μπορώ Να Φορέσω Κάλτσες Και Παπούτσια Μόνος/η Μου;

Ο ασθενής θα μπορεί να βάλει μόνος τις κάλτσες και τα παπούτσια του 3 μήνες μετά την επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου.

* Στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει γίνει με πρόσθια προσπέλαση AMIS, οι περισσότερες από τις ανωτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται!

Αναίμακτη Αρθροπλαστική Ισχίου AMIS Με Άμεση Αποκατάσταση

Στην Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας, ο Δρ. Γρανίτσας χρησιμοποιεί την τεχνική αρθροπλαστικής ισχίου AMIS, για άμεση αποκατάσταση του ισχίου, αυξάνοντας τις πιθανότητες για μια πλήρως επιτυχημένης αρθροπλαστικής ισχίου. 

Γενικά, η αρθροπλαστική ισχίου με την τεχνική AMIS διαφέρει από την κλασική τεχνική αρθροπλαστικής. Πιο συγκεκριμένα, το χειρουργείο αρθροπλαστικής ισχίου AMIS θεωρείται ένα ελάχιστα επεμβατικό χειρουργείο, στο οποίο ο ορθοπεδικός δεν κόβει τους μυς, τους τένοντες και τα νεύρα, παρά μόνο τα παραμερίζει ώστε να επέμβει στο οστό. Με αυτόν τον τρόπο, ο ασθενής δεν χάνει αίμα. 

Στη συνέχεια, ο ορθοπεδικός, με ένα ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα, ελέγχει και μετράει το πόδι, έτσι ώστε τοποθετηθεί το μόσχευμα στη σωστή θέση. Με αυτήν την τεχνική, ο ασθενής αναρρώνει γρηγορότερα. 

Αναλυτικότερα, τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αρθροπλαστικής ισχίου AMIS είναι:

 • Γρήγορη και ανώδυνη ανάρρωση.
 • Μικρή απώλεια αίματος – δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος.
 • Μικρή διάρκεια νοσηλείας (περίπου 2 ημέρες).
 • Εγγυημένη σταθερότητα μοσχεύματος.
 • Ελάχιστος ή καθόλου μετεγχειρητικός πόνος.
 • Πολύ μικρή τομή δέρματος (ουλή).
 • Άμεση κινητοποίηση και βάδιση.
 • 1% πιθανότητα μελλοντικού εξαρθρήματος ισχίου.
 • Άριστη λειτουργικότητα της άρθρωσης μετεγχειρουργικά.

Τέλος, η επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου AMIS διαρκεί μόλις δύο ώρες περίπου. Με την αρθροπλαστική τύπου AMIS, οι περισσότερες από τις προφυλάξεις που αναφέραμε στην αρχή του άρθρου δεν χρειάζονται!

Επικοινωνήστε Μαζί Μας

Η Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας αποτελεί το κορυφαίο ιατρικό κέντρο αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς σε Κύπρο και Ελλάδα, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα. Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στην αρθροπλαστική ισχίου. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προφυλάξεις μετά την αρθροπλαστική ισχίου και την αρθροπλαστική με την προηγμένη τεχνική AMIS, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρανίτσα και την ορθοπεδική κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα!  

 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα:

 

Σχετικά με τον Αρθρογράφο: Δρ. Ν. Γρανίτσας

Ο Χειρουργός Ορθοπεδικός Δρ. Νίκος Γρανίτσας είναι ο δημιουργός του Greek Orthopedic. Ο Δρ. Γρανίτσας εξειδικεύεται στη ρομποτική αρθροσκοπική χειρουργική στο γόνατο, το μηνίσκο και το ισχίο. Χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες, αναίμακτες και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για επιτυχημένη αντικατάσταση των αρθρώσεων, με τους ασθενείς να μπορούν να περπατήσουν ξανά λίγες μόνο ώρες μετά την επέμβαση.

Δείτε όλα τα άρθρα του Δρ Γρανίτσα  

Table of Contents

  Scroll to Top