Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται πότε θα περπατήσουν ξανά μετά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής ισχίου, πότε θα επιστρέψουν στο γυμναστήριο, πότε θα ξανακάνουν ποδήλατο, κλπ.
Είναι αλήθεια πως με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί είναι οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρθρώσεις, όπως φθαρμένες, καταστρεμένες ή παραμορφωμένες αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται στην κίνηση.
Καθώς το ισχίο είναι μία από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις που πλήττεται από παθολογικές καταστάσεις, και πολύ περισσότερο στις μεγαλύτερες ηλικίες, η ολική αρθροπλαστική ισχίου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο αποτελεσματική θεραπεία αποκατάστασης των κατεστραμμένων αρθρώσεων του ισχίου.
Στόχος, λοιπόν, του χειρουργείου ολικής αρθροπλαστικής είναι η αποκατάσταση της μειωμένης ή χαμένης κινητικότητας του ασθενούς και η εξάλειψη του πόνου κατά το περπάτημα.
Το χειρουργείο αυτό είναι ελάχιστα επεμβατικό και διαρκεί περίπου 90 λεπτά, ενώ ο χρόνος αποκατάστασης είναι 4 – 6 εβδομάδες.
Τι επιτρέπεται, όμως, να κάνει ένας ασθενής κατά την περίοδο αυτή; Πότε μπορεί να ξεκινήσει περπάτημα μετά από αρθροπλαστική ισχίου;
Μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή μετά από την επέμβαση; Αυτές, κι άλλες πολλές ερωτήσεις ασθενών θα απαντηθούν σε αυτό το άρθρο.
Περπάτημα Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου
Γενικά, η άσκηση έχει πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου. Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στη γρήγορη αποκατάσταση μετά από αρθροπλαστική ισχίου ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων και επιπλοκών. Γι’ αυτόν τον λόγο, πριν από κάθε άσκηση θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό χειρουργό και τον φυσικοθεραπευτή σας, ακολουθώντας πιστά τις δικές τους οδηγίες.
Όσον αφορά την ήπια άσκηση, πολλοί ασθενείς ρωτούν πότε μπορούν να ξεκινήσουν περπάτημα μετά από αρθροπλαστική ισχίου.
Αρχικά, να αναφέρουμε πως με τη χειρουργική τεχνική πρόσθιας προσπέλασης AMIS, η οποία πραγματοποιείτε από τον Δρ. Γρανίτσα στην Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας, ο ασθενής μπορεί να περπατήσει ξανά μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο μετά την ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες, ο ασθενής θα μπορεί να ξεκινήσει χαμηλής έντασης δραστηριότητες, όπως το περπάτημα.
Το ήπιο περπάτημα μετά από αρθροπλαστική ισχίου έχει πολλά πλεονεκτήματα, αφού βοηθά τον ασθενή στα ακόλουθα:
- Αποκατάσταση της Κινητικότητας – Το περπάτημα βοηθά στην εκγύμναση των ανατομικών δομών του ισχίου.
- Μείωση Εμφάνισης Μετεγχειρητικών Επιπλοκών – Η ακινησία μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα μετεγχειρητικά. Με το περπάτημα, ο ασθενής μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών, όπως δημιουργία θρόμβων, εκδήλωση μυϊκής αδυναμίας ή δυσκαμψία των αρθρώσεων. Το περπάτημα βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και διατηρεί την ευελιξία των αρθρώσεων.
- Τόνωση της Ψυχολογίας – Πολλοί ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα άγχους ή κατάθλιψης. Το περπάτημα μπορεί να τονώσει την ψυχολογία τους, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αυτοεκτίμησή τους.
Καλό θα είναι όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική αρθροπλαστική ισχίου να φοράνε τα κατάλληλα παπούτσια κατά τη διάρκεια περπατήματος.
Τα παπούτσια θα πρέπει να είναι άνετα και να παρέχουν πλήρη στήριξη στο πόδι. Συστήνονται τα παπούτσια χωρίς κορδόνια που δε δυσκολεύουν τον ασθενή ή τον αναγκάζουν να λυγίσει περισσότερο απ΄ όσο επιτρέπεται.
Τέλος, συστήνεται ο ασθενής να περπατά σε επίπεδο οδόστρωμα, όχι ανηφόρες.
Πότε Μπορώ Να Ανέβω Σκαλοπάτια;
Το ανέβασμα και το κατέβασμα σκαλοπατιών είναι δύσκολο για έναν ασθενή που έχει υποβληθεί πρόσφατα σε ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Ο ασθενής μπορεί να ανεβοκατέβει τα σκαλοπάτια όποτε αυτός επιθυμεί. Το πρώτο διάστημα, όμως, καλό είναι να γίνεται με πατερίτσα ή περιπατητήρα τύπου «π».
Να θυμάστε πως κατά την άνοδο της σκάλας, προηγείται το μη χειρουργημένο πόδι, ακολουθεί το χειρουργημένο και τέλος οι πατερίτσες. Ενώ για την κάθοδο της σκάλας, προηγούνται οι πατερίτσες, ακολουθεί το χειρουργημένο πόδι και τέλος το υγιές πόδι.
** Στην περίπτωση που το χειρουργείο έχει πραγματοποιηθεί με πρόσθια προσπέλαση AMIS, οι περισσότερες από τις ανωτέρω οδηγίες δεν χρειάζονται.
Φυσικά, αν ο ορθοπεδικός σας ζητήσει να αποφύγετε τις σκάλες για ένα χρονικό διάστημα ώστε να μην επιβαρύνετε το χειρουργημένο πόδι, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του.
Άσκηση Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου
Για την αποκατάσταση μετά την αρθροπλαστική ισχίου συστήνεται χαμηλής έντασης ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμβηση, στατικό ποδήλατο, κλπ.
Κολύμπι Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου
Η κολύμβηση θεωρείται η καλύτερη και πιο αποτελεσματική άσκηση που μπορεί να κάνει ένας ασθενής που έχει υποβληθεί πρόσφατα σε αρθροπλαστική ισχίου.
Ένα μήνα, λοιπόν, μετά την αρθροπλαστική ισχίου, ο ασθενής μπορεί να κολυμπήσει. Στην αρχή, όμως, καλό είναι να αποφεύγεται το στυλ «πεταλούδα» γιατί ασκεί μεγάλη δύναμη στο ισχίο.
Ιππασία Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου
Πολλοί ορθοπεδικοί χειρουργοί λένε πως η ιππασία δεν είναι ιδανική άσκηση μετά από ολική αρθροπλαστική ισχίου.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 3 μήνες μετά το χειρουργείο για να κάνει ξανά ιππασία ο ασθενής.
Σεξουαλική Επαφή Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου
Στην περίπτωση αυτή, συμβουλευτείτε τον ορθοπεδικό χειρουργό, αφού η σεξουαλική επαφή μετά την αρθροπλαστική ισχίου δεν απαγορεύεται.
Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν οι ασθενείς πως για το πρώτο χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να λυγίζουν το ισχίο περισσότερο από 90 μοίρες.
Ποδηλασία Μετά Την Αρθροπλαστική Ισχίου
Μετά από αρθροπλαστική ισχίου, συστήνεται το στατικό ποδήλατο, ενώ για την ποδηλασία στο δρόμο θα χρειαστούν περίπου 3 μήνες.
Επικοινωνήστε Μαζί Μας
Η Ορθοπεδική Κλινική Λευκωσίας αποτελεί το κορυφαίο ιατρικό κέντρο αντιμετώπισης χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυματισμών στην Κύπρο. Εδώ θα βρείτε έναν από τους καλύτερους και πιο εξειδικευμένους ορθοπεδικούς χειρουργούς σε Κύπρο και Ελλάδα, τον Δρ. Νίκο Γρανίτσα. Ο Δρ. Γρανίτσας είναι χειρουργός ορθοπεδικός με πολυετή εμπειρία στην αρθροπλαστική ισχίου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το περπάτημα μετά από αρθροπλαστική ισχίου ή άλλες αθλητικές δραστηριότητες, επικοινωνήστε με τον Δρ. Γρανίτσα και την ορθοπεδική κλινική Orthopedic Clinic Nicosia σήμερα!
Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα: