Στην ενήλικη ζωή μας, στο χώρο της εργασίας καταναλώνουμε το μισό χρόνο της ζωής μας. Πολλές δραστηριότητες που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, έχουν άμεση ή έμμεση επίδραση στο μυοσκελετικό μας σύστημα.
3 κατηγορίες δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ορθοπεδικά προβλήματα
Προβλήματα σχετιζόμενα με την ηλικία
Σε αυτή την ομάδα ανήκουν άτομα που κυρίως έχουν χειρονακτική εργασία.
Μια γυναίκα που ασχολείται με την καθαριότητα κουβαλώντας ένα κουβά νερό στα 40της έχει πρόβλημα, ενώ στα 20της ο κουβάς με το νερό δεν ήταν πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποιότητα των αρθρώσεων και η μυϊκή ισχύς, στα 40της δεν είναι η ίδια.
Μετά τα τριάντα μας, η μυϊκή ισχύς ελαττώνεται προοδευτικά κατά 1% το χρόνο. Οι αρθρώσεις μας εκφυλίζονται (τα γνωστά άλατα). Συνήθως, στα 40μας έχουμε αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό έχει άμεση επίδραση στη μέση μας (οσφυαλγία) και στις φλέβες (αίσθημα βάρους και καύσους στις γάμπες, οίδημα).
Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια της μυϊκής ισχύος, είναι αναστρέψιμη με γυμναστική, η δε απώλεια βάρους επιδρά θετικά στη μέση και στα πόδια.
Προβλήματα που σχετίζονται με το είδος της εργασίας και τον σωματότυπο
Όλοι οι άνθρωποι δεν κατάλληλοι για όλες τις εργασίες.
Ένα άτομο που έχει πλατυποδία δεν μπορεί να κάνει πεζοπορία. Ένα άτομο λεπτό και αδύνατο, πιθανώς δεν είναι κατάλληλο για μεταφορές αντικειμένων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις σωματικές μας δυνατότητες πριν από την επιλογή επαγγέλματος.
Αν όχι, θα βρεθούμε σε αδιέξοδο, μετά από χρόνια.
Στην ίδια κατηγορία, εντάσσονται και τα άτομα που λόγω εργασίας, εκτελούν στερεότυπες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Π.χ. μια γραμματέας μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνος (οίδημα στα δάκτυλα, νυκτερινή αιμωδία, απώλεια της ισχύος της χειρός, αυχενικό σύνδρομο, επικονδυλίτιδα).
Τα συγκεκριμένα προβλήματα, αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ορθοπεδικό.
Προβλήματα σχετιζόμενα με το άγχος
Το ευρύ κοινό, δεν γνωρίζει ότι το άγχος στον επαγγελματικό χώρο, επιφέρει χρόνια οσφυαλγία. Υπάρχουν σχετικές εργασίες που έχουν δημοσιευθεί στην Αμερική και στην Ιαπωνία.
Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον δεν βρεθεί ορθοπεδικό πρόβλημα, η θεραπεία πρέπει να στρέφεται στην αντιμετώπιση του άγχους.
Συμπερασματικά
Πρέπει να διαλέγουμε το επάγγελμά μας με προσοχή, πάντοτε σε σχέση με τον σωματότυπο μας. Να γυμναζόμαστε, να παραμένουμε αδύνατοι και να είμαστε ενήμεροι ότι το άγχος μπορεί να επιφέρει και σωματικά προβλήματα.